Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

TCA-bestuur opnieuw in opspraak

28 jan 06

Bestuursleden van de Amsterdamse Taxicentrale (TCA) verpachten sinds 2004 de vergunningen om op Schiphol te mogen rijden. Het verpachten van vergunningen is door Schiphol verboden.

Bovendien zouden de TCA-bestuursleden de nummers en vergunningen met voorkennis hebben bemachtigd. Dat zegt een TCA-chauffeur vanavond in NOVA. Schiphol heeft aangekondigd een onderzoek naar de beschuldigingen in te stellen.

Volgens de ex-Schiphol-chauffeur zijn tientallen Schiphol-plaatsen in handen van bestuursleden van TCA en werden deze verkregen met voorkennis: "Die exploitatienummers werden door bepaalde mensen naar zich toegetrokken voordat die concessie klaar was, dus ze hadden een soort voorkennis van zaken." Dezelfde nummers worden nu voor vaak hoge bedragen verpacht aan andere chauffeurs. "En die nummers, die hadden ze al binnen en gingen ze privé verpachten of verhuren of uitbesteden aan andere chauffeurs." Volgens de chauffeur betalen de chauffeurs minstens 500 euro per maand om op Schiphol te mogen rijden. Schiphol-woordvoerder Ruud Wever laat weten dat de uitspraken in NOVA aanleiding zijn voor een onderzoek.

Tegen de top van de TCA loopt al sinds 2001 een strafrechterlijk onderzoek. Directeur Dick Grijpink en bestuursleden Hans Janmaat en Gerard 'Bub' van Gelderen worden verdacht van het lid zijn van een criminele organisatie, het aanzetten tot geweld, valsheid in geschrifte, belastingfraude en enkele andere feiten. Het Openbaar Ministerie verwacht de strafzaak tegen de TCA-top nog dit jaar voor de rechter te kunnen brengen. Twee van de negen oorspronkelijke aanklachten - oplichting en dwang - zijn uit het dossier geschrapt. Deze aanklachten zijn verjaard of niet meer te bewijzen. Bij de rechter-commissaris zijn inmiddels honderden getuigen gehoord. TCA-directeur Dick Grijpink zegt in NOVA dat hij niet verwacht nog te worden vervolgd.

In februari wordt de uitkomst verwacht van een onderzoek door de Ondernemingskamer naar het financiële bestuur van de TCA. De kans bestaat dat de TCA-top naar aanleiding van dat onderzoek het veld moet ruimen.

In NOVA vanavond het verhaal van de TCA-chauffeurs over bedreigingen, geweld, contractbreuk en intimidatie. Maandag 30 januari volgt deel 2 met speciale aandacht voor het verdwenen spaargeld van de TCA-chauffeurs en de dubieuze contacten van de TCA-top.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief