Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nationale recherche arresteert Willem Holleeder

30 jan 06

De nationale recherche heeft in de nacht van zondag op maandag Willem Holleeder aangehouden. Dat gebeurde toen hij op weg was van Den Haag naar Amsterdam.

W. de Bruin, woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM), zei maandag dat Holleeder wordt verdacht van afpersing van onroerendgoedhandelaren en van mishandeling en bedreiging. Een van de slachtoffers was de in 2004 geliquideerde vastgoedmagnaat Willem Endstra. Naast Willem Holleeder, die in 1983 biermagnaat Freddy Heineken ontvoerde, heeft de nationale recherche nog dertien andere verdachten aangehouden. Bronnen met zicht op het onderzoek melden dat een van die verdachten de vriendin van Holleeder is.

De arrestaties werden in Amsterdam, Haarlem, Voorburg en Zandvoort verricht. Het onderzoek richt zich op een netwerk van Nederlandse en Joegoslavische verdachten. De politie doorzoekt maandag in verband met deze aanhoudingen in totaal dertig adressen. Justitie verwacht dat de huiszoekingen nog tot aan het eind van de middag duren. Eén van de adressen waar de politie binnen is geweest, is een pand aan de Cliostraat in Amsterdam. Rond 09.30 uur gingen rechercheurs er naar binnen. Een getuige zegt dat daar enkele computers en tassen in beslag zijn genomen. De FIOD-ECD is in een pand aan de Apollolaan met een doorzoeking bezig.

De nationale recherche voert het onderzoek in deze zaak uit in samenwerking met de recherche in Amsterdam en de FIOD-ECD. Ook de reeks liquidaties in het criminele circuit in Amsterdam in de afgelopen jaren is onderdeel van dat onderzoek, maar De Bruin benadrukt dat de recente aanhoudingen daar geen direct verband mee houden. De nationale recherche is na de liquidatie van vastgoedhandelaar W. Endstra op 17 mei 2004 begonnen met een onderzoek naar mogelijke afpersing in de onroerendgoedsector. Endstra werd voor zijn kantoor aan de Apollolaan in Amsterdam doodgeschoten.

Endstra had voor zijn dood in gesprekken met de politie in Amsterdam zelf aangegeven dat drugscriminelen hem en andere vastgoedhandelaren voor tientallen miljoenen afpersten. Uit handgeschreven aantekeningen van de vermoorde zakenman, getuigenverklaringen en andere bevindingen van de nationale recherche is volgens het landelijk parket duidelijk geworden dat Endstra vermoedelijk onder bedreiging met geweld vele miljoenen euro's aan zijn afpersers heeft betaald.

Het onderzoek richt zich ook op afpersing van een aantal andere vastgoedhandelaren. Ook zij zijn vermoedelijk gedwongen miljoenen euro's af te geven en onroerend goed te verkopen, concludeert justitie. Het onderzoeksteam vermoedt dat er ongebruikelijke transacties zijn uitgevoerd met valse documenten. Ook zou er sprake van belastingfraude zijn. In deze zaak worden naast de kwestie-Endstra andere gevallen van bedreiging en mishandeling onderzocht.
Holleeder en de overige verdachten zijn inmiddels in verzekering gesteld. Ze worden later deze week voorgeleid aan de rechter-commissaris.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief