Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Willem Holleeder jarenlang ongrijpbaar

30 jan 06

Jarenlang dook zijn naam op in allerlei politieonderzoeken en werd hij in verband gebracht met liquidaties in de Amsterdamse onderwereld en met de Hells Angels.

Willem Holleeder wist echter uit handen te blijven van justitie, tot maandag. De Nationale Recherche hield hem aan op verdenking van afpersing van vastgoedhandelaren, mishandeling en bedreiging.

Een van die vastgoedhandelaren is Willem Endstra, die op 17 mei 2004 voor zijn kantoor in Amsterdam-Zuid werd geliquideerd. Endstra werd gezien als de bankier van de Nederlandse onderwereld.

De 47-jarige Willem Holleeder werd bekend als een van de ontvoerders van Freddy Heineken en diens chauffeur Ab Doderer in 1983. Het jaar daarop werd hij samen met collega-ontvoerder Cor van Hout, die in 2003 werd doodgeschoten, door de Franse politie in de kraag gegrepen. In 1987 stonden ze voor de rechter, die hen veroordeelde tot elf jaar celstraf. Begin jaren negentig kwam het tweetal weer op vrije voeten.

Het was een publiek geheim dat vastgoedmagnaat Willem Endstra in de periode 1998-2002 zaken deed met Holleeder. Endstra trad vermoedelijk op als zijn investeerder en witwasser. In het najaar van 2002 kwam het tot een breuk tussen beide heren en begon Holleeder Endstra af te persen. Het Parool berichtte vorig jaar dat het advocatenkantoor van Moszkowicz het toneel zou zijn geweest van de omslag in de relatie. A. Moszkowicz, die Holleeder nog steeds bijstaat als advocaat, trad in het verleden ook op als raadsman van Endstra. Volgens Moszkowicz zijn beide heren weleens tegelijkertijd op zijn kantoor geweest, maar heeft Holleeder Endstra daar nooit bedreigd.

In totaal zou Endstra in de jaren 2002, 2003 en 2004 tussen de 20 en 30 miljoen euro hebben afgedragen aan Holleeder. De vastgoedhandelaar zag geen andere uitweg dan begin 2003 contact te zoeken met de Amsterdamse politie. In die gesprekken gaf hij aan dat hij en andere vastgoedhandelaren voor tientallen miljoenen euro's werden afgeperst door drugscriminelen.

Ook Holleeder zou het doelwit zijn van een liquidatie. In het najaar van 2004 hield het OM drie mannen aan die werden verdacht van betrokkenheid bij het beramen van een moordaanslag op Holleeder. Onder hen was de voormalige president van de Amsterdamse Hells Angels, Willem van B. (Boxtel), alias Big Willem.

Vastgoedmagnaat Endstra zou opdracht tot de liquidatie van Holleeder hebben gegeven, voor een bedrag van 1 miljoen euro. Holleeder wordt gezien als huisvriend van de Angels en bezocht geregeld het clubgebouw.

Media berichtten vorig jaar dat het OM in juli 2005 huiszoeking heeft verricht in de woning van Holleeder in Wassenaar, in het kader van het onderzoek naar de moord op Endstra. Ook vonden huiszoekingen plaats in de woning van zijn vriendin en van een van zijn financiële adviseurs.

In november werd topcrimineel John Mieremet vermoord in Thailand. Het was niet de eerste liquidatiepoging op de man, die beschouwd werd als de vaste zakenpartner van Sam Klepper, die in oktober 2000 werd vermoord. In 2002 werd Mieremet neergeschoten voor het kantoor van zijn advocaat, Evert Hingst. Hij overleefde deze aanslag en deed na zijn herstel een boekje open over de verwevenheid van de onderwereld met de vastgoedsector in een interview met De Telegraaf.

Mieremet vermoedde dat Endstra samen met Holleeder opdracht had gegeven tot zijn liquidatie. Opmerkelijk is dat Mieremet vorig jaar werd vermoord, een aantal dagen nadat Evert Hingst in Amsterdam-Zuid op straat werd doodgeschoten.

De laatste keer dat Holleeder met de politie in aanraking kwam, was in de zomer van 2003 toen hij in de PC Hooftstraat in Amsterdam werd aangehouden in verband met verboden wapenbezit. Wegens gebrek aan bewijs werd hij korte tijd later weer vrijgelaten. In de zomer van 2004 eiste hij met succes voor de rechtbank in Haarlem zijn rijbewijs terug. Deze was ingenomen na een aantal forse snelheidsovertredingen. Holleeder stelde dat hij met de dood werd bedreigd en dat hij daardoor geen chauffeur kon vinden. Holleeder wilde daarom in een gepantserde auto rondrijden.

Opmerkelijk is dat op de laatste foto's die van Hollleeder in de media zijn verschenen, te zien is hoe hij op zijn scooter door Amsterdam rijdt.

Het Algemeen Dagblad wist 20 januari al te melden dat justitie op het punt stond Holleeder aan te houden. De krant meldde dat hij wordt gezien als het brein achter de criminele activiteiten van de Hells Angels.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief