Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Remkes neemt financiering politiekorpsen op de schop

1 feb 06

Het Amsterdamse politiekorps moet 23,4 miljoen inleveren. Dat blijkt uit berekeningen van het ministerie van Binnenlandse Zaken die in handen zijn van NOVA.


Remkes wil dat het geld voor de politie naar de korpsen gaat waar de meeste aangiftes en misdrijven zijn. Dat betekent een forse verschuiving. De korpsen die het meeste moeten inleveren zijn: Amsterdam, - €23,4 miljoen, Haaglanden, - €10,6 miljoen en Zeeland - €8,2 miljoen. Tien korpsen krijgen er geld bij.

Om de veranderingen soepel te laten verlopen moet het politiebudget tientallen miljoenen omhoog. In totaal zijn er 15 korpsen die vanaf volgend jaar minder geld te besteden hebben. De korpsen die het meeste geld erbij krijgen zijn: Limburg-Zuid: + €16.7 mln, Flevoland:+ €16 mln en Gelderland-Midden: + €11,2 mln.

Volgens de oude verdeelsleutel werd er vooral gekeken hoeveel mensen er binnen het gebied van een korps wonen en of die met name in een stad of vooral op het platteland wonen. Remkes wil dus dat nu ook gekeken wordt hoe groot de criminaliteit in een regio is en er wordt rekening gehouden met bijvoorbeeld grensstreekproblematiek, zoals drugstoeristen.

Om het systeem direct in te voeren zouden al volgend jaar agenten moeten verhuizen naar andere korpsen die er geld bij krijgen. Maar dat stuit waarschijnlijk op zoveel problemen dat Remkes al aangeeft dat tot €82 miljoen per jaar extra nodig is om de klappen bij de korpsen die moeten inkrimpen op te vangen. De Nederlandse Politiebond vreest dat de korpsen die moeten inkrimpen dat vooral zullen doen door minder blauw op straat in te zetten.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief