Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Boris Dittrich treedt af

3 feb 06

D66-leider Boris Dittrich treedt af. Dat heeft hij in een persconferentie bekendgemaakt. Hij vindt dat hij in het Afghanistan-debat politiek-tactische fouten heeft gemaakt.

Hij wordt opgevolgd door vice-fractievoorzitter Lousewies van de Laan. Dittrich blijft D66 als Kamerlid vertegenwoordigen.

Voorzitter Telleman van de Amsterdamse afdeling van D66 zei in het NOS Radio 1 Journaal dat hij moet opstappen. "Ik vind het heel erg, ik zeg het niet graag, maar ik denk dat er geen andere weg is voor hem."

Volgens Telleman was het debat van gisteren één grote vernedering voor D66. Ze denkt dat het gezag van de partij daardoor is afgenomen.

Grote schoenen
De Kamer ging met een zeer grote meerderheid (126 zetels) akkoord met deelname aan een ISAF-missie in de gevaarlijke Afghaanse provincie Uruzgan.

De D66-fractie dreigde aanvankelijk met een kabinetscrisis als de missie zou doorgaan, maar bond in toen bleek dat het aantal tegenstanders slonk.

Telleman vindt dat het woord 'crisis' te snel in de mond is genomen. "Maar als je dan eenmaal zulke grote schoenen aantrekt, moet je in het uiterste geval ook bereid zijn daar consequenties aan verbinden." Anders ontstaat volgens haar het beeld dat je koste wat het kost in de regering wilt blijven.

De Amsterdamse D66-voorzitter vindt dat Kamerlid Van der Laan Dittrich voorlopig moet opvolgen.

De voorzitters Prop van de afdeling Noord-Brabant en Boels van Groningen zijn met Tellemans eens dat Dittrich moet vertrekken.

"Zo vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen is onze geloofwaardigheid in het geding", vindt Prop. Hij wil zo snel mogelijk een partijcongres beleggen, waarop de leden zich kunnen uitspreken over de koers en het leiderschap.

Boels voegt daar aan toe: "Als ik hem was, zou ik mijn knopen tellen en zeggen: jongens, ik heb het fout gedaan. Ik neem het op mij en ik vertrek."

Paniekvoetbal
De landelijke partijvoorzitter, Dales, waarschuwt voor paniekvoetbal. Hij zei in het radioprogramma Stand.nl, dat Dittrich even de tijd moet worden gegund om de balans op te maken.

Hij geeft toe dat "we het nog maar eens goed moeten hebben" over de positie van Dittrich, maar wil niet "op de conclusies vooruitlopen".

Dittrich zelf zei gisteren na afloop van het debat over de missie naar Afghanistan op de vraag of hij een goed leider is: "Als ik terugkijk op dit debat, twijfel ik daar zelf wel een beetje aan".

Hij wilde echter nog niets zeggen over een eventueel vertrek: "Ik ben flink over de knie gelegd in dit debat. Dat laat ik eerst eens op me inwerken."

In het debat zei Dittrich dat ervoor was gekozen om met een kabinetscrisis te dreigen om te proberen de besluitvorming in met name de PvdA te beïnvloeden.

Dat is duidelijk mislukt, gaf hij toe. "Dan zal ik mijn verlies moeten nemen." Hij zei dat D66 nu "als één man achter de militairen zal staan, want die hebben niets aan het gekrakeel".

De Kamer luisterde met stijgende verbazing naar het verhaal van Dittrich. SP-leider Marijnissen noemde de manier van handelen "een regeringspartij onwaardig".

(Bron: NOS Nieuws.nl)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief