Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Eerste doden in rel over islam-cartoons

6 feb 06

Tijdens protesten in islamitische landen tegen westerse spotprenten over de islam zijn de eerste doden gevallen.

Om de spanningen af te bouwen overlegt de Deense krant Jyllands-Posten, die de cartoons over stichter Mohammed van de islam oorspronkelijk publiceerde, met Deense moslimorganisaties over een gezamenlijke verklaring.

Jyllands-Posten wil opnieuw zijn spijt betuigen voor het beledigen van moslims, maar geen excuus aanbieden voor het plaatsen van de spotprenten. De cartoons waren juist bedoeld als pleidooi voor de vrijheid van meningsuiting en tegen zelfcensuur.

Ondertussen hielden de gewelddadige protesten in de islamitische wereld aan. In Afghanistan kwamen zeker drie personen om het leven toen in woedende menigtes schoten vielen. Volgens de politie schoten leden van de terreurorganisaties Taliban en Al Qaida op de massa om demonstranten nog kwader te maken.

In de Somalische havenstad Bossaso stierf zeker een betoger toen agenten het vuur openden op demonstranten die stenen gooiden naar kantoren van internationale hulporganisaties en de Verenigde Naties. De bestorming van het Deense consulaat in Libanon zondag blijkt zeker een relschopper het leven te hebben gekost. Het was een van de mannen die het gebouw in brand stak.

De Libanese veiligheidsdiensten arresteerden ruim driehonderd personen na de demonstratie tegen de spotprenten. Libanon denkt dat buitenlandse provocateurs, met name Syriërs, de ongeregeldheden veroorzaakten.

In de Palestijnse Gaza-strook was opnieuw het kantoor van de Europese Commissie het doelwit. Enkele honderden woedende Iraniërs bekogelden de Oostenrijkse ambassade in de Iraanse hoofdstad Teheran met brandbommen en stenen. Oostenrijk is momenteel voorzitter van de Europese Unie. Het islamitische regime van Iran verbrak de handelsbetrekkingen met Denemarken.

Volgens Italiaanse media eiste de islamitische woede over de cartoons een eerste slachtoffer. In het Turkse Trabzon werd een rooms-katholieke priester uit Italië door een moslim doodgeschoten. Volgens de Italiaanse krant Corriere Della Sera zijn de cartoons een excuus geworden om te moorden.

Het Nederlandse Centraal Joods Overleg uitte zijn bezorgdheid over de escalatie van het protest tegen de spotprenten. Het steunt de strafklacht van het Centrum Informatie en Documentatie Israël tegen de Arabisch Europese Liga (AEL), die als reactie op de spotprenten antisemitische cartoons op haar site had gezet. De AEL richt haar frustratie over de Deense cartoons juist op het volksdeel dat begrip heeft voor het feit dat moslims zich gekwetst voelen, aldus het platform van joodse kerkgenootschappen en organisaties.

De theoloog Hans Jansen vindt het protest van moslims tegen de tekeningen "heel hypocriet", gezien de anti-Joodse cartoons die dag in dag uit in de Arabische media verschijnen. Volgens Jansen wordt in de spotprenten "de joodse godsdienst ongelooflijk door het slijk gehaald".

De VVD in het Europees Parlement wil van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie (EU), weten of zij stappen gaat ondernemen tegen islamitische landen die financiële steun ontvangen vanuit Brussel en toch gewelddadige demonstraties tegen Deense en en andere buitenlandse doelen hebben toegelaten.

Volgens VVD-Europarlementariër Hennis-Plasschaert mag de vrijheid van meningsuiting in de EU niet ter discussie staan, "omdat het islamitisch recht niet fingerend is in de EU". Volgens de liberale politica lijkt de vrijheid van meningsuiting te moeten buigen voor de waanzin van radicale moslims met een fundamentalische uitleg van de Koran.

De politie van Brussel voerde verscherpte bewaking door rond meerdere buitenlandse ambassades. Ook Deense vertegenwoordigingen elders worden extra beveiligd.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief