Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Goudstikker-collectie vrijwel zeker terug naar erven

6 feb 06

Staatssecretaris Van der Laan wijst de Goudstikker-claim grotendeels toe. Van de collectie van de joodse kunsthandelaar Goudstikker worden 202 werken teruggegeven aan de erven.


De joodse kunstverzamelaar Jacques Goudstikker verongelukte in 1940 op de vlucht voor de nazi's. Zijn toenmalige collectie kwam deels in Duitse handen, na een 'verkoop' door de familie voor een fractie van de waarde. Na de oorlog belandde een deel in de Nederlandse nationale kunstcollectie. De familie kon de collectie terugkopen voor het bedrag dat de eerdere verkoop aan de Duitsers had opgebracht, maar zag daarvan af, onder meer omdat veel schilderijen zwaar beschadigd waren.

In 1997 besloot de schoondochter en eerste erfgename van Goudstikker, Marei von Saher, tot een claim op de kunstcollectie. De toenmalige staatssecretaris Nuis wees de claim in 1998 af, omdat destijds welbewust en ,"zeer goed overwogen" van terugkopen was afgezien. Von Saher stapte naar de rechter, maar die achtte zich onbevoegd.

In 2001 leek er voor Von Saher nieuw licht aan de horizon: de regering besloot tot de instelling van de Restitutiecommissie, die vast moest stellen of kunst als gevolg van de oorlogsomstandigheden en onvrijwillig van eigenaar is verwisseld. Morele overwegingen gingen sterker gelden dan puur juridische. Von Saher, die in Connecticut, Verenigde Staten woont, is donderdag in Nederland aangekomen. Ze had na al die jaren nu weleens een besluit verwacht en is wel een beetje teleurgesteld, aldus haar advocaat. Ze heeft er echter begrip voor dat men de uiterste zorgvuldigheid wil betrachten.

Von Saher claimde in deze zaak 267 kunstwerken, waaronder schilderijen van Van Goyen, Ruysdael en Steen. Ook zijn er stukken bij van Van Dyck, Van Ostade, Lippi, Teniers, Bilders, Koekkoek, Longhi, De Hondecoeter, Ter Borch, Wouwerman en Van Mieris. Niet alles van de geclaimde kunst is overigens even gewichtig. Onder meer het Rijksmuseum, het Mauritshuis, het Bonnenfanten en Boijmans van Beuningen hebben werken die onder de claim vallen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief