Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Erven Goudstikker beraden zich over toekomst collectie

7 feb 06

Tien jaar heeft ze gestreden voor de geroofde kunstcollectie van Jacques Goudstikker. Als erfgename van de joodse verzamelaar en nieuwe eigenaar van zijn schilderijen, weet Marei von Saher niet wat ze met de kostbare collectie gaat doen.


"Ik kan geen besluit bekendmaken. Wij laten alle opties open", aldus Marei von Saher, de Amerikaanse erfgenaam van Goudstikker. Volgens haar dochter Charlene was het een droom van haar familie om de schilderijen terug te krijgen.

Op dit moment hangt een groot deel van de collectie in Nederlandse musea. Namens de Nederlandse regering hoopt staatssecretaris Medy Van der Laan van Cultuur dat de erven Goudstikker de schilderijen in bruikleen zullen geven om ze beschikbaar te houden voor het Nederlands publiek. Advocaat R. van Holthe tot Echten van de erven Goudstikker benadrukte echter dat het om een privécollectie gaat. Volgens hem is het geen verrassing voor de familie dat de Nederlandse staat de schilderijen teruggeeft. De erven ontvangen 202 schilderijen uit de collectie van Jacques Goudstikker, die in 1940 verongelukte op de vlucht voor de nazi's. De schilderijen raakten in de Tweede Wereldoorlog in Duitse handen. Na de bevrijding kwam de collectie in de Nederlandse kunstcollectie terecht.

De erven Goudstikker hadden in totaal 267 schilderijen geclaimd. Veertig daarvan worden niet teruggegeven, omdat die in 1940 hoogstwaarschijnlijk of zeker niet toehoorden aan Goudstikker. Erfgename Marei von Saher zegt teleurgesteld te zijn dat de Nederlandse regering niet de hele claim heeft gehonoreerd. "Dit zullen we bespreken met onze adviseurs."

Volgens D. Schonis, de andere advocaat van de erven, kan het wel een jaar duren voordat de schilderijen ook daadwerkelijk terug zijn bij de familie. Hij zegt dat de familie de teleurstelling van de musea kan begrijpen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief