Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Taliban zetten prijs op hoofd tekenaar

9 feb 06

De voormalige radicaal islamitische machthebbers in Afghanistan, de Taliban, hebben een prijs gezet op het hoofd van de tekenaar van de Deense spotprenten over de profeet Mohammed. Wie hem vermoordt, kan een beloning van 100 kilo goud tegemoetzien.


Dat heeft mullah Dadullah, een prominente Talibanleider, gezegd tegen het persbureau AIP. Volgens het in Pakistan gevestigde Afghaanse agentschap hebben de Taliban bovendien een beloning uitgeloofd van 5 kilo goud voor iedere gedode Deense, Noorse of Duitse militair.

Als direct gevolg van de publicatie van de spotprenten over de profeet Mohammed in de Deense krant Jyllands-Posten hebben zeker honderd mensen zich bij de Taliban aangemeld als zelfmoordcommando. Dat maakte een commandant van de fundamentalistische islamitische verdreven machthebbers van Afghanistan donderdag bekend.

"Meer dan honderd moedjahedien hebben dienstgenomen om zelfmoordaanslagen uit te voeren", verklaarde de voortvluchtige mullah Dadullah telefonisch tegen het Franse persbureau AFP. De nieuwbakken Talibanstrijders zouden 'ongelovigen' als doelwit hebben.
(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief