Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Moslimwoede cartoons baart NAVO zorgen

9 feb 06

De oplopende spanning in de radicale moslimwereld over de Deense spotprenten over de profeet Mohammed baart de NAVO zorgen.


De ministers van Defensie van het bondgenootschap zullen daarom al donderdag tijdens een informele bijeenkomst in het Siciliaanse Taormina de mogelijke gevolgen voor de NAVO-operatie ISAF in Afghanistan bespreken.

Oorspronkelijk stond het onderwerp pas voor vrijdag op de agenda. Woensdag verklaarde de commandant van de strijdkrachten, generaal Berlijn, nog dat de spotprenten voor hem geen aanleiding waren om de uitzending van 1200 militairen naar het zuiden van Afghanistan opnieuw te bekijken.

Berlijn bevindt zich donderdag en vrijdag in het gevolg van minister Kamp van Defensie tijdens de NAVO-bijeenkomst in Taormina. De bewindsman kan de bijeenkomst overigens met een opgelucht hart bijwonen, nu parlement en kabinet hebben ingestemd met de nieuwe, riskante missie in de zuidelijke provincie Uruzgan. De bijdrage gaat Nederland zo'n slordige 340 miljoen euro kosten. Kamp zal daarom bij zijn collega's aandringen op een eerlijker verdeling van de lasten in het zuiden van Afghanistan. Verder zal hij aandacht vragen voor de overlast die de radarvliegtuigen van de NAVO, de AWACS, veroorzaken in Schinveld, bij het aanvliegen van de luchtbasis Geilenkirchen.

Van Amerikaanse kant zal ongetwijfeld opnieuw druk worden uitgeoefend om de NAVO een grotere rol te laten spelen bij de strijd tegen het terrorisme. De hoogste NAVO-militair, generaal James Jones, zei eerder deze week voor de Amerikaanse senaatscommissie voor buitenlandse zaken dat hij "grote bijdragen" verwacht van het bondgenootschap. Het gevaar is niet langer eenduidig, maar komt vooral van de kant van internationale terroristische netwerken, zei hij.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief