Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Pluimvee moet nu de hokken in

20 feb 06

Het pluimvee in Nederland moet met ingang van maandag de hokken in. De maatregel geldt voor pluimvee op boerenbedrijven, voor hobbyvogels en niet-gevaccineerde vogels in dierentuinen.

Minister Veerman (Landbouw) heeft de maatregel genomen om verspreiding van vogelgriep te voorkomen. De ziekte is al op verschillende plaatsen in Europa vastgesteld.

Het kabinet is maandag tevens begonnen met een advertentiecampagne om Nederlanders te vertellen hoe ze met dode vogels moeten omgaan. Raak die niet aan en raap ze niet op, luidt het advies.

Een Nederlandse delegatie gaat verder naar Brussel om te bespreken of het Nederlands pluimvee zo snel mogelijk kan worden ingeënt. Veerman heeft toestemming nodig van de Europese Unie voor vaccinaties. Hij heeft goede hoop die toestemming te krijgen. Bij vaccinatie duurt het drie weken voor de dieren immuum zijn voor het griepvirus.

Het vlees en de eieren van gevaccineerde kippen en ander pluimvee zijn gewoon veilig eetbaar, maar de kipproducten van ingeënte dieren mogen niet worden verkocht. Gevaccineerde dieren zijn niet te onderscheiden van pluimvee met vogelgriep, waarvan het vlees en de eieren niet meer verkocht mag worden aan consumenten.

Beide groepen pluimvee hebben dezelfde antistoffen tegen het virus bij zich. Onderdeel van het vaccinatieplan voor buiten lopend commercieel pluimvee, waar Veerman aan werkt, is daarom het veilig stellen van de handel in en export van gevaccineerd vlees en eieren.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief