Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Dierenbescherming: verplichte vaccinatie alle vogels

20 feb 06

Vrijwillige vaccinatie van eerst hobbyvogels en mogelijk daarna buitenscharrelend commercieel pluimvee gaat de Dierenbescherming niet ver genoeg. Om de Nederlandse dieren goed te beschermen tegen het oprukkende vogelgriepvirus is volgens de organisatie verplichte inenting van al het pluimvee, dat commercieel of als hobbydier wordt gehouden, nodig.

"Alle veren verplicht vaccineren", stelde de Dierenbescherming maandag in een paginagrote advertentie in het dagblad Metro. Omdat dieren en mogelijk ook mensen gevaar lopen besmet te raken met het gevaarlijke H5N1-virus moet Nederland niet langer treuzelen en inzetten op verplichte vaccinatie zonder uitzondering. "Minister Veerman moet vaart zetten achter deze kwestie", zegt woordvoerder N. Dorland van de Dierenbescherming.

De organisatie is bang dat de huidige aanpak bij een uitbraak van het H5N1-virus in Nederland zal zorgen voor taferelen als in 2003. Toen overleed een dierenarts aan het virus en werden ter bestrijding van de vogelpest ruim dertig miljoen kippen en ander pluimvee (commercieel en hobby) gedood. "H5N1 betekent misschien een griepepidemie met rampzalige gevolgen voor de mens. H5N1 betekent in elk geval miljoenen als rotte tomaten vernietigde dieren."

De organisatie, die vindt dat de gezondheid van mens en dier boven de handelsbelangen moet staan, zint nog op nieuwe acties voor verplichte vaccinatie.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief