Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Gemeenten claimen schade bij Zalm

20 feb 06

Verscheidene gemeenten hebben maandag aangekondigd dat ze misgelopen onroerendezaakbelasting (ozb) en extra heffingskosten gaan verhalen op minister Zalm (FinanciŽn). Ze reageren daarmee op de oproep van de bewindsman om de ozb niet te betalen, als die met meer dan de toegestane 2 procent is verhoogd.

Onder meer Zoetermeer, Doetinchem, Urk en Buren verklaarden maandag de rekening te sturen aan het ministerie. De gemeenten stellen bovendien dat Zalm ze ten onrechte op zijn zwarte lijst heeft gezet.

"Wanneer belastingplichtigen op basis van de oproep van de minister weigeren te betalen, zullen we de rekening sturen aan het ministerie van Financiën" laat het gemeentebestuur van Buren weten.

"Ik houd de minister verantwoordelijk voor meerkosten die we moeten maken bij de inning van de ozb als gevolg van deze oproep" staat in een verklaring van wethouder E. Haan (Financiën) van Zoetermeer.

De gemeente Doetinchem zal naar eigen zeggen alle schade claimen. De telefoon staat sinds maandagmorgen roodgloeiend bij de Achterhoekse gemeente. "Wij kunnen ons voorstellen dat bewoners niet betalen als Zalm zoiets zegt. Ze moeten echter altijd eerst betalen en kunnen pas daarna bezwaar indienen. Alle administratieve kosten voor het aanmanen van wanbetalers en het uurloon van de ambtenaren die dat moeten doen, zullen we neerleggen bij het ministerie van Financiën", aldus een woordvoerder.

Ook burgemeester J. de Groot van Urk vindt dat Zalm het extra werk moet betalen dat de ambtenaren van zijn dorp wellicht op hun bordje krijgen. "Als wij extra werk moeten doen, krijgt hij de rekening", zegt een woordvoerder namens de burgemeester stellig.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief