Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Mladic aanhouding nabij of voorbij

21 feb 06

Servische en Bosnische media hebben het dinsdag bij herhaling bezworen: De voortvluchtige ex-legerleider van de ServiŽrs in BosniŽ-Herzegovina, generaal Ratko Mladic, is dinsdag vanuit Belgrado overgebracht naar oostelijk BosniŽ.

Vanuit Bosnië zal hij worden verscheept naar het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. De autoriteiten in beide landen hebben het bericht stellig ontkend of onbevestigd gelaten. De hoofdaanklaagster van het tribunaal, Carla Del Ponte, heeft zelf uitdrukkelijk ontkend dat Mladic is opgepakt. Maar het lijkt er inmiddels wel op dat een groeiend aantal mensen meent te weten waar Mladic zich ophoudt. De stellige meldingen op de Balkan vloeien mede voort uit recente aanwijzingen. Die hebben aangegeven dat Mladic zich al enige tijd via tussenpersonen bereid heeft getoond in ruil voor een behoorlijke som geld en garanties voor zijn familie alsmede anderen die van hem afhankelijk zijn, zich aan het tribunaal over te geven.

De overbrenging van de 63-jarige Mladic naar Den Haag zou zo een logisch gevolg zijn van geheime onderhandelingen met deze vermoedelijk vermoeide en aan een zwakke gezondheid lijdende voortvluchtige.

Volgens een scenario van eerder dit jaar zou er ook een formule zijn bedacht om Mladic niet midden in een winkelstraat in Belgrado te laten opduiken, maar in de bergen van zijn eigen Bosnië-Herzegovina. Het Joegoslavië-Tribunaal beschuldigt Belgrado er al jaren van dat het Mladic verborgen houdt. Deze beschuldiging en de onvindbaarheid van Mladic blokkeren voor Servië-Montenegro de weg naar de Europes Unie.

Voorwaarde voor toenadering tot die unie is net als eerder bij Kroatië 'volledige samenwerking met het tribunaal'. De voornaamste Kroatische aangeklaagde, generaal Ante Gotovina, dook in december op in een restaurant op de Canarische Eilanden, nadat het tribunaal Zagreb en het Vaticaan er jaren van had beschuldigd de man te verbergen.

Het tribunaal beschuldigt Mladic sinds november 1995 van volkerenmoord, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. Maar het heeft nooit kunnen achterhalen waar de generaal verbleef. Van zijn medebeklaagde, de voormalige politieke leider van de Bosnische Serviërs Radovan Karadzic, is ook al tien jaar geen vaste woon- of verblijfplaats bekend, maar het is wel vrijwel zeker dat hij ergens rondschuimt in het grensgebied van Bosnië en Montenegro.

Mladic is een hardere dobber dankzij zijn connecties met (ex-)officieren uit het voormalige Joegoslavië of het huidige Servië-Montenegro.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief