Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Delfzijl: bestuurlijke duiventil van het noorden

22 feb 06

Vijf (interim-) burgemeesters versleet de gemeente Delfzijl reeds dit millenium. Elf wethouders traden de afgelopen tien jaar af onder druk van affaires en andersoortige problemen. Hieronder een chronologisch overzicht.

1998: wethouder J. Menninga (PvdA) stapt op, nadat hij een bouwbedrijf 500.000 gulden heeft toegezegd zonder overleg met de gemeenteraad.

2000: wethouder H. Ketting (GroenLinks) ruimt het veld. De politie houdt hem aan in een auto met valse kentekenplaten.

2003: wethouder E. Koning (Gemeente Belangen) vertrekt als zij ervan wordt beschuldigd fractievoorzitter Bruininck maandelijks geld hebben betaald, in ruil voor haar wethouderspost. Ze verklaart het geld uit liefdadigheid te hebben gegeven. Koning beschuldigt Bruininck er overigens later van haar te hebben aangerand.

2003: de in 1988 benoemde burgemeester Ed Haaksman (VVD) treedt af. De raad heeft hem een jaar eerder nog unaniem voorgedragen voor een derde ambtstermijn. Haaksman vertrekt na het verschijnen van een vernietigend rapport over verwaarloosde milieuvergunningen. Haaksman was eerder al in opspraak geraakt, omdat hij een wethouder beschermde die illegaal bij zijn huis gesloopt en gebouwd had.

2003: twee dagen na het vertrek van Haaksman treedt de rest van het college, de wethouders Houwerzijl, Huisman, Lohr en Ketting, af. De bewindslieden blijven nog wel aan het werk en zorgen daarmee voor een primeur in de gemeentepolitiek: een demissionair college.

2003: aantreden (februari) en vertrek (augustus) van interim-burgemeester (en ex-minister) A. Jorritsma (VVD).

2003/2004: aantreden (augustus 2003) en vertrek (mei 2004) van interim-burgemeester (nu staatssecretaris) H. van Hoof (VVD).

2004: in mei treedt burgemeester M. Appel-De Waart (PvdA) aan.

2004: wethouder J. Huisman (CDA) stapt op na een conflict over de openbare bibliotheek.

2006: burgemeester M. Appel-De Waart treedt af. Ze ziet geen mogelijkheden verder te functioneren, nadat de drie wethouders haar tijdens haar vakantie in Amerika de belangrijke portefeuille personeelszaken hebben ontnomen. Ze betitelt Delfzijl later als 'Sicilië aan de Eems'.

2006: benoeming van C. Waal (PvdA) tot interim-burgemeester.

2006: Een dag na Waals benoeming op maandag 20 februari stappen de wethouders M. Scharft-Beerepoot (PvdA), H. Houwerzijl (VVD) en B. Westerink (CDA) op. De drie luidden eerder de val van burgemeester Appel-De Waart in. Ze tredenaf omdat de fractie van de PvdA de steun intrekt.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief