Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nederland mag hobbypluimvee vaccineren

22 feb 06

Nederland heeft toestemming gekregen om de hobby- en vrije-uitloopkippen te vaccineren tegen vogelgriep. Een comité van experts uit de 25 EU-landen ging woensdag in Brussel akkoord met een verzoek van minister Veerman (Landbouw). Ook Frankrijk kreeg goedkeuring voor bijna 1 miljoen eenden en ganzen in een zuidelijke regio.

Nederland en Frankrijk zijn de eerste landen in de Europese Unie dat pluimvee preventief inenten tegen de oprukkende dierziekte. Veerman is tevreden met het besluit van de Europese Unie. Hij ziet het vaccineren van pluimvee als een alternatief voor het ophokken of afschermen van pluimvee.

Het ministerie gaat nu een vaccin bestellen en een registratie opzetten. Daarvoor is enige tijd nodig, aldus een woordvoerster van Veerman.

Eigenaren van de circa een tot drie miljoen hobbykippen en vijf miljoen vrije-uitloopkippen in Nederland krijgen daarna de keuze tussen ophokken of vaccineren. De bedoeling is dat dierenartsen de eigenaren van te vaccineren kippen bezoeken. Voor totaal 100 tot 150 euro krijgen de kippen dan een inenting. De arts ringt ze ook, ter herkenning. Minister Veerman overlegt over de precieze uitvoering nog met de vereniging van hobbydierhouders.

Voor de ingeënte kippen blijven wel strenge veiligheids- en controlemaatregelen gelden. Zo mogen ze alleen binnen of onder een afdakje voer krijgen. Daarnaast komen er zogeheten verklikkerkippen: dieren die niet geënt zijn en getest worden op vogelgriep.

Europees Commissaris Kyprianou (Gezondheid en Consumentenbescherming) zei dat de preventieve vaccinatie "een effectief middel kan zijn naast de rigoureuze maatregelen die al van kracht zijn. Nu de vogeltrek nadert, vraag ik landen dringend om heel alert te blijven op tekenen van vogelgriep en alle voorzorgen te blijven toepassen."

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief