Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Biografie: Lodewijk Asscher

26 feb 06

Is: PvdA-fractievoorzitter en lijsttrekker in Amsterdam bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006. Naast zijn politieke werk is Asscher als juridisch onderzoeker verbonden aan de Universiteit van Amsterdam.

Achtergrond: Lodewijk Frans Asscher wordt geboren op 27 september 1974 in Amsterdam, als oudste zoon van twee juristen: zijn vader is advocaat, zijn moeder hoogleraar arbeidsrecht. Asscher is telg uit een invloedrijke joodse familie van diamantslijpers, politici en juristen. Zijn betovergrootvader richtte als schoenlapper aan het begin van de 19e eeuw het diamantbedrijf op dat nu nog steeds bestaat onder de naam Koninklijke Asscher Diamant Maatschappij. Grootvader Abraham Asscher was een van de twee voorzitters van de Joodsche Raad in de Tweede Wereldoorlog. Zelf kiest Asscher aanvankelijk voor het juridische pad en gaat rechten studeren aan de Universiteit van Amsterdam. In 2002 promoveert hij op informatierecht.

Politieke carrière: Asscher wordt in zijn studententijd zoals hij het zelf noemt 'slapend lid' van de PvdA; zijn lidmaatschap beperkt zich tot het betalen van nog geen twee gulden aan jaarlijkse contributie. Terwijl hij in 2001 bezig is met zijn proefschrift schrijft hij een brief naar de kandidatencommissie van de PvdA. Een jaar later zit hij als 'groentje' in de Amsterdamse raad en is hij woordvoerder financiën. In 2004 volgt Asscher, dan 29 jaar, Halbertsma als PvdA-fractievoorzitter in Amsterdam op.

Opmerkelijk: Baart ophef in 2005 met zijn pleidooi voor het opheffen van de Wallen. Er blijkt sprake van een misverstand: in zijn boek 'Nieuw Amsterdam' (2005) schrijft Asscher over de Amsterdamse Wallen het volgende: "Liever een toeristenattractie minder dan medeplichtigheid aan misbruik van vrouwen". De fractievoorzitter doelt hiermee op gedwongen prostitutie. Raamprostituees waarbij geen sprake is van dwang kunnen wat hem betreft gewoon blijven werken.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief