Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Biografie: Hans Spekman

27 feb 06

Is: wethouder van sociale zaken voor de PvdA in Utrecht. Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen stelt hij zich niet meer beschikbaar als wethouder.

Achtergrond: Hans Spekman is op 6 april 1966 in Zevenhuizen geboren. Spekman gaat na zijn havo/vwo milieukunde studeren in Deventer en begint daarna aan de propedeuses Wijsbegeerte en Politicologie. Is voorafgaand aan zijn politieke werk actief als lasser, verhuizer en verkoper in een milieuboekenzaak. De Utrechtenaar is getrouwd en heeft twee dochters.

Politieke carrière: Vanaf 1995 tot 2001 zit Spekman voor de PvdA in de Utrechtse gemeenteraad, de laatste vier jaar als fractievoorzitter. Vanaf 2001 is hij wethouder voor sociale zaken, maatschappelijke opvang en verslavingszorg, interculturalisatie, sport en recreatie, de wijken Utrecht Noordwest en Utrecht Zuid en Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling en GG & GD. De wethouder maakt zich vooral hard voor het lot van asielzoekers in Nederland en pleit voor meer 'solidariteit en een mensvriendelijker asielbeleid'. Bij de komende raadsverkiezingen stelt hij zich niet meer beschikbaar voor het wethouderschap, maar stelt hij wel als lijstduwer op de kandidatenlijst. Spekman voelt zich in toenemende mate ingeperkt door wetten en regelgeving uit Den Haag en ambieert dan ook een actieve rol in de landelijke politiek: in 2007 stelt hij zich kandidaat voor de PvdA bij de Tweede kamerverkiezingen.

Opmerkelijk: Staat bekend om zijn kleurige gebreide truien.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief