Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Biografie: Gert-Jan Oplaat

28 feb 06

Is: als Tweede Kamerlid van de VVD woordvoerder voor Landbouw.

Achtergond: Gert-Jan Oplaat wordt op 22 november 1964 geboren in een liberaal milieu in Markelo als zoon van agrarisch ondernemers. In Lochem en Holten volgt Oplaat achtereenvolgens mavo en havo, waarna hij in Delden een middenstandsdiploma behaalt. Is tot 1998 mede-eigenaar van een pluimveebedrijf en treedt op als actieleider bij een aantal boerenmanifestaties. Oplaat is ongetrouwd, heeft twee kinderen en woont in Markelo.

Politiek carrière: Sinds 1989 is de goedlachse Oplaat lid van de VVD en van '94 tot '98 werkt hij als gemeenteraadslid in Hof van Twente, waar hij in linkse kringen bekend staat als de 'Markelose Bolkenstein'. Vier jaar later komt hij in de Kamer voor de VVD als woordvoerder Landbouw. Zijn ambitie is het dichten van de kloof tussen stad en platteland dichten. In 2002 wordt Oplaat verantwoordelijk voor Verkeer, Dierenwelzijn en Mestbeleid maar zit vanaf 2003 weer op zijn oude post als woordvoerder Landbouw, aangevuld met de portefeuilles Dierproeven en Jacht in internationaal kader.

Opmerkelijk: maakt onder artiestennaam 'De Weuste' deel uit van 'Het Brookduo', een zang- en cabaretduo dat teksten en liedjes in het lokale Markelose dialect - 'melkbussenrock'- ten gehore brengt. Binnen de VVD staat hij dan ook bekend als het muzikale brein. Krijgt in 1994 de titel 'Agrarisch Ondernemer van het Jaar'.

(Bron: Parlement & Politiek)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief