Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Biografie: Peter van Heemst

2 mrt 06

Is: Lijsttrekker voor de PvdA in Rotterdam bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006.

Achtergrond: Erik Peter van Heemst wordt op 10 juli 1952 geboren in Rotterdam. Na zijn HBS-A studeert hij rechten aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Van Heemst is getrouwd en woont in Rotterdam.

Loopbaan: Voorafgaand aan zijn politieke carrière is Van Heemst onder meer voorzitter van de Federatie Kunstuitleen in Den Haag, medewerker van het Bureau Juridische Zaken van de gemeente Rotterdam en gastdocent aan de Haagse Hogeschool.

Politieke carrière: Na zijn studie is hij persoonlijk medewerker van het PvdA-Kamerlid Hans Kombrink en beleidsmedewerker Volkshuisvesting voor de PvdA-fractie in de Tweede Kamer. Vanaf 1978 tot 1991 zit hij in de Provinciale Staten van Zuid-Holland en vanaf 1987 maakt hij deel uit van de Gedeputeerde Staten waar hij verantwoordelijk is voor stadsvernieuwing, recreatie, natuur en landschap. Hij komt in 1991 in de Tweede Kamer en weet een flink aantal wapenfeiten op zijn naam te schrijven. Van Heemst voorkomt samen met D66-collega Scheltema dat Rotterdam wordt gesplitst in het kader van de vorming van een stadsprovincie en is medeverantwoordelijk voor de wet Victor die de bestrijding van overlast rond drugspanden gemakkelijker maakt. De sociaal-democraat is fervent tegenstander van de oorlog in Irak en vindt in 2003 dat zijn partij de nog lopende formatieonderhandelingen met het CDA moet afbreken.

Opmerkelijk: Van Heemst baarde vorig jaar in zijn functie van lijsttrekker opzien door het op te nemen voor Leefbaar Rotterdam-wethouder Marco Pastors. Pastors had in een interview gezegd dat moslims vaak hun religie opvoeren ter verdediging van hun criminele gedrag. Pastors moest om die uitspraak vertrekken.

Podcast: Van Heemst is in 2005 het eerste Kamerlid met een podcast.

(Bron: Parlement & Politiek)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief