Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Biografie: Joost Eerdmans

6 mrt 06

Is: secretaris en vice-voorzitter van de Tweede Kamerfractie van de LPF en lijstduwer voor Leefbaar Rotterdam bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006.


Achtergrond:
Johannes Bernard Eerdmans wordt op 9 januari 1971 geboren in Harderwijk. In zijn geboorteplaats doorloopt hij het vwo waarna hij bestuurskunde gaat studeren in Rotterdam. Zijn doctoraal vult hij aan met postacademische opleidingen politierecht (aan de Vrije Universiteit in Amsterdam) en public administration (Indiana University in Bloomington, Verenigde Staten). Eerdmans woont samen met zijn vriendin in Den Haag.

Loopbaan: Eerdmans interesseert zich al vroeg voor politiek en ziet Ronald Reagan en Ruud Lubbers als politieke voorbeelden. Hij richt in 1997 met andere jonge ambtenaren het jongerennetwerk FUTUR op dat zich ten doel stelt bureaucratie binnen de overheid te verminderen. Hij wordt lid van het CDA en is voor die partij van '96- tot '97 medewerker bij de commissie Van Traa. Vervolgens werkt hij als juridisch medewerker bij de afdeling Algemene Bestuurszaken op het ministerie van Justitie. Op hetzelfde ministerie is hij later werkzaam als secretaris van de stuurgroep die de aanbevelingen van de commissie Van Traa moet implementeren, en als stafmedewerker directeur-generaal op het directoraat-generaal rechtshandhaving. Tot 2002 is hij secretaris van burgemeester Opstelten van Rotterdam.

In 2002 zet wijlen Pim Fortuyn - die Eerdmans tijdens zijn studie bestuurskunde leert kennen en wiens ergernis over de bureaucratie bij de overheid hij deelt - hem op de Lijst Pim Fortuyn. Eerdmans komt in hetzelfde jaar in de Tweede Kamer waar hij zich bezighoudt met politie, justitie, binnenlandse zaken en landbouw. Ook maakt hij zich hard voor dierenwelzijn en pleit hij onder meer voor hogere straffen voor zware misdrijven. In 2004 verlaat hij de partij uit onvrede over de financiele en organisatorische chaos, maar blijft de politicus met de moderne monturen deel uitmaken van de fractie van de partij in de Tweede Kamer.

Terrorismefolder: Eerdmans startte in 2005 een website met informatie over hoe te handelen bij een (dreigende) terroristische aanslag. Sinds de landelijke overheidscampagne 'Nederland tegen terreur' is gestart acht Eerdmans zijn doel bereikt en haalt hij zijn website met anti-terreurfolder uit de lucht.

Opmerkelijk: krijgt in 2003 de Pim Fortuyn Award omdat hij het gedachtegoed van wijlen Pim Fortuyn het beste zou uitdragen, en ontvangt in 2005 de Thorbecke prijs voor zijn welsprekendheid. Laat zich in 2005 onder elektronisch toezicht plaatsen, voert een werkstraf uit en verblijft in een gevangeniscel om te ervaren hoe het is dergelijke straffen te ondergaan.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief