Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Lokale partijen houden zich staande'

8 mrt 06

De lokale partijen hebben zich goed gehandhaafd tussen het landelijke geweld tijdens de gemeenteraadsverkiezingen dinsdag.


"Zonder landelijke kopstukken of onderwerpen in de strijd te kunnen gooien houden de lokalen zich staande. Dat heeft me het meest verbaasd deze verkiezingen." Politicoloog en onderzoeker P. Castenmiller sprak woensdag ook zijn verbazing uit over de stijgende opkomst. "Een opkomst van ruim 58 procent blijft weinig, maar in vergelijking met de commotie rond de raadsverkiezingen vier jaar geleden zou je verwachten dat de opkomst nu weer wat terug loopt."

Opvallend aan de uitslag noemt Castenmiller ook dat naast duidelijke winst voor PvdA en SP, de winsten en verliezen erg verdeeld zijn over de andere partijen. "Daaraan zie je dat lokale onderwerpen een duidelijke rol hebben gespeeld." De hogere opkomst schrijft Castenmiller toe aan de allochtonen die vooral in de grote steden in grotere getalen kwamen stemmen, en het heersende idee dat lokale politiek ergens over gaat. "De erfenis van vier jaar geleden."

De politicoloog voorspelt geen grote aardverschuivingen in de gemeentepolitiek na de enorme winst van PvdA. ,,De PvdA is weer terug op het niveau van 1998. De partij moet nog steeds coalities sluiten met andere partijen. Er komen hooguit een of twee PvdA-wethouders bij."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief