Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Opvallende uitslagen op een rij

8 mrt 06

Rotterdam
De PvdA heeft de strijd om de Rotterdamse kiezers gewonnen.

De partij, vier jaar geleden nog de grote verliezer in de havenstad, kwam uit op 37,4 procent van de stemmen, bijna acht procent meer dan Leefbaar Rotterdam. De fortuynisten van Marco Pastors blijven steken op 29,7 procent van de stemmen, een verlies van 5 procent. Ook het CDA en de VVD, collegepartners van Leefbaar Rotterdam, kregen een flink verlies voor de kiezen: beiden gingen 3,6 procent achteruit.

Amsterdam
Ook in de hoofdstad zegevieren de linkse partijen. De PvdA van burgemeester Cohen en wethouder Ahmed Aboutaleb zag haar aanhang met ruim 10 procent stijgen naar bijna 40 procent. Ook de SP kan zich verheugen in de gunst van de kiezers. De Socialisten behaalden 13,3 procent, een plus 5,6. Verlies was er voor de VVD, collegepartner van de PvdA: de liberalen van Laetitia Griffith verloren 1,7 procent en kwamen uit op 16,3 procent. In Amsterdam werd dit jaar voor het eerst met de computer gestemd, waardoor de stad, vanouds hekkesluiter op de verkiezingsavond, al rond half elf met de uitslag kon komen, nog voor Utrecht, Rotterdam en Den Haag.

Utrecht
Leefbaar Utrecht is bij de raadsverkiezingen in Utrecht als de grote verliezer uit de bus gekomen. De partij, tot dusver de grootste fractie, moet het nu doen met 6,8 procent van de stemmen, bijna 22 procent minder dan vier jaar geleden. De PvdA is ook in Utrecht de grote winnaar: de sociaal-democraten van burgemeester Brouwer zagen hun aanhang meer dan verdubbelen naar 30 procent. Ook de SP deed het goed: plus 5 procent naar 11 procent. VVD en CDA, die samen met Leefbaar Utrecht en de PvdA de huidige coalitie vormen, wonnen noch verloren. Opvallend is de winst van D66 in de domstad: de Democraten kwamen uit op ruim 7 procent, een winst van 3,4 procent.

Den Haag
Verlies voor rechts en winst voor links: ook in de residentie is dat het beeld. De PvdA behaalde in Den Haag 28,4 procent, een plus van 8,1 procent. De SP won 2,6 procent en steeg naar 7,7 procent. De VVD verloor 1,6 procent maar blijft met 19,8 procent de tweede partij in de hofstad. Het CDA van burgemeester Deetman zakte naar 10,2 procent, een verlies van bijna 4 procent. Opvallend is het resultaat van nieuwkomer Islam-Democraten: de moslimpartij behaalde 3,1 procent, en komt voor het eerst in de raad.

Hilversum
Ook in Hilversum zijn de Leefbaren de grote verliezer. De partij komt uit op 12,5 procent, een verlies van ruim 10 procent. Jan Nagel, twaalf jaar oprichter van de partij en nu lijstduwer, wijt het slechte resultaat aan het feit dat zijn partij de afgelopen jaren in het college zat. Ook vindt hij dat zijn partij in de media is weggedrukt door de prominente rol in de verkiezingscampagne van landelijke politici. "Zo hadden we hier afgelopen zaterdag Wouter Bos op bezoek. Alleen maar omdat de Leefbaren hier sterk zijn". Vooral de PvdA profiteert van het verlies van Nagel: de sociaal-democraten komen uit op 21 procent van de stemmen (plus 8,5 procent) en worden daarmee de grootste partij. Ook de SP doet het met 10,5 procent goed. De partij was tot dusver niet in de raad vertegenwoordigd.

Nijmegen
De linkse meerderheid in Nijmegen blijft behouden. De PvdA is de grootste partij met 25,4 procent, een winst van 6,4 procent. GroenLinks levert 6,5 procent in en komt uit op 15,6 procent. De SP groeit met 2,3 procent naar 16,9 procent. Het CDA en de VVD verloren licht, maar behouden hun zetels.

Delfzijl
Het zag er even naar uit dat de blanco stemmen in Delfzijl, geplaagd door een slepende bestuurscrisis, de grootste 'partij' zouden worden. Maar de PvdA is met 3754 stemmen toch net iets groter gebleven. Ruim 3000 mensen brachten een blanco stem uit, een protest tegen de gang van zaken in de gemeente. De gemeenteraad van Delfzijl verandert na de verkiezingen van dinsdag drastisch: Gemeentebelangen Delfzijl was met zes zetels de op een na grootste politieke partij in de geplaagde gemeente maar verdwijnt helemaal uit de raad.

Heerlen
De SP is de grootste partij geworden in de gemeenteraad van Heerlen. De Socialisten kregen 29,5 procent van de stemmen. Aan de linkerkant won ook de PvdA flink. De partij komt uit op 19,4 procent, een winst van 9 procent. Het CDA verloor 6,7 procent en moet het doen met 14,6 procent.

(Bron: NOS)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief