Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Rechtbank doet uitspraak in zaak Hofstadgroep

10 mrt 06

Veertien leden van de de Hofstadgroep, het vermeende terreurnetwerk rond Mohammed B., horen vrijdag het vonnis van de rechtbank aan.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft straffen variërend van vijftien maanden tot twintig jaar geëist. Het proces tegen de Hofstadgroep begon op 5 december. Volgens het OM bestond de kern van de Hofstadgroep uit Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh, Jason W., Ismail A. en Noureddine El F. Zij zouden anderen hebben willen aanzetten om vanuit een radicale islamitische geloofsovertuiging terreurdaden te plegen.

De jongemannen, op een enkele uitzondering na van Noord-Afrikaanse afkomst, verzamelden zich met enige regelmaat in de woning van Mohammed B., waar zij werden gevoed met de extremistische opvattingen van Mohammed B. en Redouan Al I., de nog steeds voortvluchtige geestelijk leider van de groep.

De verdachten werden na allen kort na de moord op Van Gogh in november 2004 gearresteerd, behalve Noureddine El F.. Jason W. en Ismail A. zorgden voor grote beroering toen de politie hen wilde arresteren in hun woning in het Haagse Laakkwartier. Jason W. verwondde toen vijf politiemensen met een handgranaat. Speciale eenheden van de politie hadden een dag nodig om het tweetal uiteindelijk in te rekenen. De officieren van justitie K. Plooy en A. van Dam eisten tegen zowel W. als A. twntig jaar gevangenisstraf.

Nouriddin El F. werd vorig jaar juni aangehouden op station Lelylaan in Amsterdam. Hij droeg een op scherp staand machinepistool bij zich. Volgens het OM was hij op weg een aanslag te plegen. Plooy en Van Dam eisten tien jaar cel tegen hem.

Tegen Mohammed B. eisten de aanklagers geen straf, omdat B. al levenslang heeft wegens de moord op Van Gogh. B. wordt beschouwd als de centrale figuur van de Hofstadgroep. Het uitspreken van het vonnis zal enkele uren in beslag nemen.

(Bron: ANP)


 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief