Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Speculaties over doodsoorzaak Milosevic

12 mrt 06

De lijkschouwer die Milosevic zaterdag heeft onderzocht, kon geen doodsoorzaak vinden, heeft rechtbankpresident Fausto Pocar van het JoegoslaviК-Tribunaal zondag gezegd.


De Nederlandse wet schrijft daarom verder pathologisch onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut voor. Dat gebeurt vandaag. De eerste resultaten daarvan worden vanmiddag of anders uiterlijk morgenochtend verwacht. Het complete rapport van de schouwing komt waarschijnlijk in de loop van de week.

Zelfmoord
Slobodan Milosevic heeft mogelijk zelfmoord gepleegd. Dat zegt hoofdaanklaagster Carla del Ponte van het Joegoslavië-Tribunaal in de Italiaanse krant La Repubblica. Ook in de persconferentie van zondag heeft ze gezegd dat ze zelfmoord niet uitsluit.

Wel zei ze tegen journalisten dat ze niet wil ingaan op geruchten over zelfmoord en vergiftiging en dat er moet worden gewacht op de uitslag van de sectie op het lichaam van Milosevic.

De Servische ex-president overleed zaterdag in zijn cel. In eerste instantie wordt gedacht aan een natuurlijke dood. Maar Del Ponte zegt in het interview dat het niet de eerste zelfmoord zou zijn. Een week geleden nog beroofde de voormalig Kroatisch-Servische president Milan Babic zich van het leven in de gevangenis te Scheveningen.

Vreemd
In de Italiaanse krant zei Del Ponte het vreemd te vinden dat het Tribunaal, dat de gezondheid van Milosevic regelmatig controleerde, niet heeft gemerkt dat het slechter ging met de ex-president. Bij het laatste onderzoek was niets abnormaals opgemerkt.

Op de vraag van La Repubblica waarom Milosevic juist nu zou hebben gekozen voor het beëindigen van zijn leven, zei de hoofdaanklaagster dat het proces in de eindfase was aangekomen. Dat zou waarschijnlijk hebben geresulteerd in een levenslange opsluiting. "Misschien heeft hij dat alles willen vermijden", aldus Del Ponte.

Del Ponte verdedigde op de persconferentie in Den Haag de afwijzing door het Tribunaal van het verzoek van Milosevic om voor medische zorg naar Rusland te gaan. Ook zei ze dat het nu nog belangrijker is geworden dat oud-generaal Mladic en de vroegere Bosnisch-Servische leider Karadzic worden gepakt.

Rustplaats
De familie van Milosevic, die zaterdag overleed in de gevangenis van het Joegoslavië-Tribunaal in Scheveningen, is het nog niet eens over de plek waar hij moet worden begraven. Dat meldt de Servische televisiezender B92.

De dochter van Slobodan, Marija Milosevic, wil dat de stad Lijeva Reka de laatste rustplaats van haar vader wordt. Daar is Milosevic geboren en opgegroeid. "Alleen als mijn vader daar wordt begraven zal ik erbij zijn", aldus Marija tegen B92.

Mira Markovic, de vrouw van Milosevic, zou voor Rusland hebben gekozen. Mira woont samen met haar zoon Marko al jaren in ballingschap in de Russische hoofdstad Moskou.

Borislav, de broer van de overleden ex-president van Servië, heeft een derde optie in gedachten: Belgrado. "Ik denk dat hij in Belgrado begraven moet worden omdat hij een grote zoon is van het Servische volk", aldus de voormalig ambassadeur in Moskou. Hij voegde daar wel aan toe dat de directe familie, Mira en Marko, de beslissing moeten nemen.

Sectie
Vandaag zal een Nederlandse arts in aanwezigheid van een Servische patholoog-anatoom sectie verrichten op het lichaam van Milosevic. Zijn lichaam is gisteravond overgebracht naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

Het Joegoslavië-Tribunaal heeft een verzoek van Milosevic' familie afgewezen om de lijkschouwing in Moskou uit te voeren. Daar woont Milosevic' vrouw Mira Markovic. Als zij een visum aanvraagt om naar Den Haag te komen, zal Nederland daar niet afwijzend tegenover staan.

Kranten
De Servische ochtendkranten hebben zondag de schuld van de dood van Milosevic geheel neergelegd bij het Joegoslavië-Tribunaal. De kranten openden met koppen als "Vermoord". Ze vermoeden dat de ernstig zieke Milosevic geen goede zorg kreeg omdat de wereldleiders van hem af wilden.

De 64-jarige Milosevic werd zaterdagochtend rond 9.00 uur dood in zijn Scheveningse cel gevonden. Volgens het VN-hof is hij een natuurlijke dood gestorven.

Milosevic had al lange tijd problemen met z'n gezondheid. Hij kampte met hartproblemen en een hoge bloeddruk. Het proces tegen hem moest herhaaldelijk worden uitgesteld.

Vorige maand weigerden de rechters van het tribunaal een verzoek op medische gronden van Milosevic om naar Rusland te reizen.

Verantwoordelijk
Ook het Internationale Comité voor de Verdediging van Slobodan Milosevic (ICDSM) stelt dat Milosevic is vermoord. Volgens het ICDSM is het Joegoslavië-Tribunaal "direct verantwoordelijk" voor de dood van de ex-president omdat het medische behandeling in Moskou niet heeft toegestaan, "ondanks zijn kritieke medische toestand". Het comité eist dan ook dat VN-secretaris-generaal Kofi Annan het "werk van deze misdadige instelling onmiddellijk opschort". De VN-Veiligheidsraad moet het "fascistische" tribunaal vervolgens "afschaffen". In het ICDSM zitten onder meer de voormalige Amerikaanse minister van Justitie Ramsey Clark en de Britse schrijver en Nobelprijswinnaar Harold Pinter.

Groot-Servië
Milosevic was in Nederland sinds 2001. Hij moest zich verantwoorden voor zijn rol in de Balkanoorlogen in de jaren negentig. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan misdaden tegen de menselijkheid, volkenmoord en oorlogsmisdaden.

Milosevic streefde naar een groot-Servië, maar moest dat onder Amerikaanse druk opgeven.

(Bron: NOS)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief