Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Milosevic stierf geen natuurlijke dood'

12 mrt 06

Er zijn aanwijzingen dat Slobodan Milosevic geen natuurlijke dood is gestorven.

In zijn bloed zijn sporen van medicijnen gevonden die zijn hartmedicijnen neutraliseerden. Dat hebben bronnen tegenover de NOS bevestigd.

Juriste Heikelien Verrijn Stuart zegt dat ze iemand heeft gesproken die zeer dichtbij Milosevic stond. Uit de verklaringen van deze persoon kan worden opgemaakt dat Milosevic de medicijnen die de werking van zijn hartmedicijnen verminderden, zelf heeft geslikt.

Daarnaast heeft de adviseur van Carla del Ponte verklaard dat Milosevic al eerder heeft gemanipuleerd met medicijnen. Hij weigerde toen om ze te slikken. Sindsdien moest de ex-president van Servië zijn pillen innemen onder controle van artsen of bewakers.

Vanaf november klaagde Milosevic over zijn gezondheid, waarna hij steeds werd gecontroleerd. Die maand werd ook geconstateerd dat de medicijnen voor zijn hartklachten niet werkten, aldus Verrijn Stuart.

Zelf gedaan
Artsen zijn toen gaan zoeken waarom de hartmedicijnen niet werkten en toen zouden sporen van de verkeerde medicijnen in zijn bloed zijn gevonden. "Dat duidt erop dat iemand hem die medicijnen heeft toegediend, of dat hij het zelf heeft gedaan", zegt de juriste.

Volgens Verrijn Stuart is het een enorm raadsel waarom een rapport met deze gegevens pas op 7 maart aankwam bij de aanklagers, advocaten en bij Milosevic zelf. Na 7 maart is de controle op de gezondheid van Milosevic ook niet strenger geworden.

Een ander raadsel is de brief van Milosevic die pas vandaag aan het licht kwam en waarin de oud-president in de dag voor zijn dood dat er sporen van een "zwaar middel" in zijn bloed waren gevonden. Uit het feit dat deze brief precies een dag voor de dood is geschreven, zou men kunnen opmaken dat hij zelfmoord heeft gepleegd, aldus Verrijn Stuart en dat het moest lijken alsof hij werd vermoord. "Dan is hij het Tribunaal toch weer te snel afgeweest."

Zes kantjes
Een juridisch adviseur van Milosevic, Zdenko Tomanovic, toonde zondag een kopie van de handgeschreven brief van zes kantjes. Zijn gezondheid zou "systematisch zijn vergiftigd", meent Tomanovic. Volgens Leidse doktoren zouden medicijnen tegen lepra en tuberculose in zijn bloed zijn gevonden, terwijl hij daar niet aan leed.

Tomanovic verklaarde verder dat Milosevic de hulp van de Russische Federatie had ingeroepen tegen zijn veronderstelde vergiftiging in de Scheveningse gevangenis.

Milosevic had al lange tijd problemen met zijn gezondheid. Hij kampte met hartproblemen en een hoge bloeddruk. Het proces tegen hem moest herhaaldelijk worden uitgesteld. Vorige maand weigerden de rechters van het tribunaal een verzoek op medische gronden van Milosevic om naar Rusland te reizen.

Sectie
De sectie op het lichaam dat vandaag is verricht, heeft officiel nog geen doodsoorzaak opgeleverd. De eerste resultaten van het onderzoek werden vanmiddag verwacht, maar dat is "misschien maandag" geworden.

De lijkschouwer die Milosevic zaterdag onderzocht, kon geen doodsoorzaak gevonden. Daarom is zondag verder pathologisch onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut verricht.

Naast een autopsie heeft het Joegoslavië-Tribunaal ook een toxicologisch onderzoek gelast. Daarmee zal duidelijk moeten worden of de oud-president van Servië is vergiftigd. Het complete rapport van de schouwing komt waarschijnlijk in de loop van de week.

Zelfmoord
Hoofdaanklaagster Carla del Ponte van het Joegoslavië-Tribunaal zegt dat Slobodan Milosevic mogelijk zelfmoord heeft gepleegd. Dat verklaart ze in de Italiaanse krant La Republica. Ook in de persconferentie van zondag heeft ze gezegd dat ze zelfmoord niet uitsluit. Wel zei ze tegen journalisten dat ze niet wil ingaan op de geruchten over zelfmoord en vergiftiging en dat er moet worden gewacht op de uitslag van de sectie op het lichaam van Milosevic.

De Servische ex-president overleed zaterdag in zijn cel. In eerste instantie wordt gedacht aan een natuurlijke dood. Maar Del Ponte zegt in het interview dat het niet de eerste zelfmoord zou zijn. Een week geleden nog beroofde de voormalig Kroatisch-Servische president Milan Babic zich van het leven in de gevangenis te Scheveningen. Vreemd In de Italiaanse krant zei Del Ponte het vreemd te vinden dat het Tribunaal, dat de gezondheid van Milosevic regelmatig controleerde, niet heeft gemerkt dat het slechter ging met de ex-president. Bij het laatste onderzoek was niets abnormaals opgemerkt.

Op de vraag van La Repubblica waarom Milosevic juist nu zou hebben gekozen voor het beëindigen van zijn leven, zei de hoofdaanklaagster dat het proces in de eindfase was aangekomen. Dat zou waarschijnlijk hebben geresulteerd in een levenslange opsluiting. "Misschien heeft hij dat alles willen vermijden", aldus Del Ponte.

Del Ponte verdedigde op de persconferentie in Den Haag de afwijzing door het Tribunaal van het verzoek van Milosevic om voor medische zorg naar Rusland te gaan. Ook zei ze dat het nu nog belangrijker is geworden dat oud-generaal Mladic en de vroegere Bosnisch-Servische leider Karadzic worden gepakt.

(Bron: NOS)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief