Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Tbs'er Wilhelm S.

13 mrt 06

Wilhelm S. krijgt in 1999 tbs opgelegd vanwege een zedendelict. Op 7 juni 2005 ontsnapt hij tijdens een begeleid verlof uit kliniek Veldzicht. Hij blijft ruim een week voortvluchtig en pleegt waarschijnlijk een moord voordat hij weer wordt gearresteerd. De feiten op een rijtje.

28 april 1999
Wilhelm S. wordt in tbs-kliniek Veldzicht opgenomen op de longstay-afdeling. Hij tekent beroep aan tegen zijn longstayplaatsing. Er wordt daarop besloten hem op een reguliere afdeling te plaatsen.

29 november 1999
Plaatsing op de afdeling seksueel delinquenten.

8 november 2001
Machtiging voor het praktiseren van begeleid verlof wordt afgegeven. Begeleid verlof dient gefaseerd te worden ingevoerd op momenten dat S. psychisch stabiel functioneert.

Vanaf 21 november 2001 maakt hij gebruik van deze verlofmogelijkheid. In eerste instantie mag hij alleen onder begeleiding naar het dorp waar Veldzicht gevestigd is.

5 maart 2002
S. ontsnapt tijdens zijn eerste begeleide regioverlof naar Ommen aan het toezicht van zijn begeleider. Na drie uur wordt hij aangehouden in Ommen. Hij blijkt bier te hebben gekocht en opgedronken.

Zijn privé-situatie wijzigt als hij een vrouw leert kennen en met haar trouwt.

10 februari 2003
Een aanvraag voor begeleid verlof wordt afgewezen.

Vanaf 26 april 2004 krijgt S. opnieuw toestemming voor begeleid verlof. Voorwaarde is dat hij medicijnen inneemt die hem ziek maken als hij alcoholgebruik.

Het eerste verlof onder deze voorwaarde vond plaats op 1 juni 2004.

Op alle verloven werd S. vergezeld door één begeleider. S. is 29 keer op verlof in Balkbrug geweest, waarvan twee keer met zijn echtgenote. Hij is acht keer in de regio (Hardenberg/Ommen/Zwolle) op verlof geweest en vijf keer op familiebezoek naar Eindhoven. Het eerste familiebezoek in Brabant vond plaat op 8 februari 2005.

Acties na onttrekking op 7 juni 2005
16.20 uur:
Wilhelm S. weet aan zijn begeleider te ontkomen op station Utrecht CS.

Om 23.00 uur, 0.15 uur en om 01.20 uur zoekt S. telefonisch contact met zijn vrouw. Zij brengt Veldzicht hiervan op de hoogte.

Zondagmiddag 12 juni 2005
Aan het einde van de ochtend laat het OM aan Veldzicht weten dat het besloten heeft de ontsnapping van S. in het tv-programma Opsporing Verzocht onder de aandacht te brengen. Justitie laat ook een politiebericht met foto uitgaan.

Taxatie (delict)gevaar onmiddellijk na de ontsnapping: het is mogelijk dat S. gewelddadig reageert als getracht wordt hem aan te houden. Hij is met name zeer gevaarlijk na alcoholgebruik.

Dinsdag 14 juni, rond 13.00 uur
Een visser ziet een bootje stuurloos ronddrijven in het Noordhollands kanaal bij Landsmeer. Aan boord vindt de politie het lichaam van een 73-jarige Amsterdammer. Hij is door 'slagen op het hoofd' om het leven gebracht.

Dinsdag 14 juni, 23.00 uur
De politie ontdekt S. in de tuin achter het huis van de vermoorde man aan de Lindengracht in Amsterdam. S. heeft een doorgeladen pistool op zak, maar verzet zich niet tegen zijn arrestatie.

Conclusie Donner na aanhouding van Wilhelm S.:
De vereiste zorgvuldigheid is in acht genomen. De procedures ten aanzien van het nieuwe verlofkader zijn correct toegepast. Een onttrekking vanuit begeleid verlof is een risico, dat helaas inherent is aan een systeem van behandeling en resocialisatie in het kader van tbs.

(Bron: de Volkskrant)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief