Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Verdachten weigeren vaker psychisch onderzoek

15 mrt 06

Verdachten van een ernstig misdrijf weigeren steeds vaker mee te werken aan een psychiatrisch onderzoek in de hoop zo terbeschikkingstelling (tbs) te ontwijken. Dat komt onder meer door de commotie die de laatste jaren is ontstaan rond tbs.

Ook de onzekerheid over het einde van zo'n maatregel, die de rechter telkens kan verlengen, speelt mee. Dat zeiden deskundigen woensdag tegen de parlementaire commissie die het tbs-stelsel onderzoekt. "De angst voor tbs is groot. Mensen hebben liever de volle mep aan straf, maar wetend wanneer die eindigt. Tbs is een onzeker avontuur waarvan je niet weet waar dat stopt", zei mr. dr. J. van Mulbregt, hoofd juristen van het Pieter Baan Centrum in Utrecht, het psychiatrisch observatiecentrum van het ministerie van Justitie.

Een psychiatrisch onderzoek moet uitmaken of iemand toerekeningsvatbaar was tijdens zijn daad. Is dat wegens een stoornis niet of verminderd het geval dan kan de verdachte een tbs-maatregel krijgen. Overigens kan de rechter ook tbs opleggen als er geen rapport is opgemaakt maar dat gebeurt niet zo vaak.

Nederland kent vijf gradaties in de mate van toerekeningsvatbaarheid, van licht tot volledig, en is daarmee uniek in de wereld. Dr. P. van Panhuis, bestuurslid van de forensisch psychiatrische dienst Den Bosch, benadrukte dat er echter geen wetenschappelijk fundament bestaat voor de gradaties. Ook ligt het niet vast in de wet. "Daarom moeten we voorzichtig zijn met dat begrip." Het buitenland kent maar twee categorieën.

Overigens wordt steeds meer een rapport opgemaakt ondanks de weigering van de verdachte, zei Van Panhuis. Ook niet meewerken kan volgens hem al iets zeggen over de persoon. "We richten ons niet alleen op de diagnose van een persoon maar kijken ook naar een gewelddadige voorgeschiedenis." Dat is nodig om het risico in te schatten of iemand in herhaling vervalt.

Jaarlijks worden volgens Van Panhuis ongeveer 6000 psychiatrisch rapporten van verdachten opgemaakt. De tbs-maatregel wordt ongeveer tweehonderd keer per jaar opgelegd.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief