Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Ross wil 50 miljoen euro extra voor jeugdzorg

16 mrt 06

Staatssecretaris Ross van Volksgezondheid heeft minister Zalm van FinanciКn om ruim 50 miljoen euro per jaar extra gevraagd om de wachtlijsten in de jeugdzorg aan te pakken.


Dat hebben bronnen rond het kabinet donderdag bekendgemaakt. Ross heeft het geld nodig om de wachtlijsten voor het eind van dit jaar weggewerkt te hebben. Ze groeien in rap tempo. Op het moment moeten bijna 10.000 kinderen in nood langer dan negen weken wachten op hulp.

Het gaat om kinderen die bijvoorbeeld mishandeld of verwaarloosd worden. Het bedrag komt bovenop de al oude extra gelden die deze kabinetsperiode voor de jeugdzorg zijn uitgetrokken. Dat begon met een jaarlijkse extra bijdrage die opliep tot 39,4 miljoen in 2007. Vorig jaar kwam daar de belofte van bijna 45 miljoen euro in 2006 bovenop.

Op dit moment ontvangen provincies voor de uitvoering van de Wet op de jeugdzorg een bedrag van in totaal 1,04 miljard. Ross wilde donderdag tijdens een debat met de Tweede Kamer de hoogte van haar claim niet bevestigen. Wel maakte ze duidelijk dat de extra miljoenen er zeker zullen komen. De Kamer mag haar daarop afrekenen, zo liet ze vol zelfvertrouwen weten. De PvdA, GroenLinks, SP, en LPF zeiden dat ook zeker te zullen doen. "Of de wachtlijsten zijn weg aan het eind van het jaar, of u", vatte het Kamerlid Kant van de Socialistische Partij de discussie samen.

Alle fracties maken zich zorgen over de situatie in de jeugdzorg. Er zijn lange wachtlijsten, maar ook grote verschillen in aanpak per provincie. Daarbij krijgen de verschillende Bureaus Jeugdzorg verschillende tarieven per kind. De Kamer vindt dat Ross snel schoon schip moet maken en de zorg aan kinderen met problemen drastisch moet verbeteren.

De staatssecretaris verwijt sommige Bureaus Jeugdzorg dat ze nog steeds zeer bureaucratisch werken en weigeren moderne, beproefde werkmethoden te introduceren. Daarom wil ze het extra geld voor de wachtlijsten alleen aan instellingen geven die kunnen aantonen dat ze de afgelopen maanden al effectief en efficiënt bezig zijn geweest met het wegwerken van de wachtlijsten.

Kindermishandeling en -verwaarlozing zijn de laatste jaren een belangrijk onderwerp geworden in politiek Den Haag. Sinds een peuter uit Alphen aan den Rijn in 2004 door haar moeder en stiefvader na langdurige mishandeling werd vermoord, halen instellingen voor Jeugdzorg kinderen veel sneller weg bij hun ouders. Waarschijnlijk is dat de reden voor het stijgen van de wachtlijsten.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief