Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Holleeder gaf opdracht tot 25 liquidaties'

20 mrt 06

De vermoorde vastgoedmagnaat Willem Endstra heeft in 2003 verklaard dat de groepering rond topcrimineel Willem Holleeder 'zo'n 25 liquidaties heeft laten plegen.


Dat meldt Het Parool maandag. Het zou onder meer gaan om Heineken-ontvoerder Cor van Hout, Sam Klepper, Jan Femer, George Plieger, Gijs van Dam junior en Magdi Barsoum.

Volgens de krant heeft Endstra dit verklaard tegen rechercheurs van de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) van de Amsterdamse politie. Endstra voerde ongeveer vijftien gesprekken met de rechercheurs in een rondrijdende auto.

Het Parool zegt in het bezit te zijn van het proces-verbaal van 'de achterbank-gesprekken', dat 250 bladzijden beslaat. Het dagblad schrijft dat Endstra verklaarde dat Holleeder sommige liquidaties aankondigde, zoals die op Van Hout. "Hij heeft gewoon Van Hout omgelegd. Zijn eigen zwager. Dat zegt-ie gewoon. Hij heeft het ook van tevoren gezegd hoor, dat-ie hem ging pakken," verklaarde Endstra. "En ik zei zo van: maar vind je dat dan niet erg voor je zusje en voor dat kind? "Ach, zegt-ie, ze janken even, maar over een maand of twee is dat weer over. Zijn ze het vergeten. Hij ligt nou te rotten; de wurmen kruipen door zijn lichaam."

Holleeder zou ook plannen hebben gehad om de kinderen van Van Hout te laten vermoorden, om te voorkomen dat zij hun vader later zouden wreken. Holleeder waarschuwde Endstra uit de buurt te blijven van de beoogde slachtoffers: "Holleeder pakte mij bij mijn oor en fluisterde dan: 'Ken jij die en die? Blijf dan maar even uit zijn buurt!' In die voorkomende gevallen werd de desbetreffende persoon binnen twee weken geliquideerd."

De achtergronden van de moorden lopen volgens Endstra's verklaringen sterk uiteen. Ook pietluttigheden zouden voor Holleeder voldoende aanleiding hebben gevormd een opdracht tot moord te geven. Endstra noemt bijvoorbeeld de liquidatie van Georg de Plieger, die in Holleeders "groepje" zat, maar een relatie had met een ex-vriendin van Holleeder.

In een enkel geval heeft Endstra geprobeerd een liquidatie te voorkomen. In 2002 hoorde hij van Holleeder dat hij de crimineel John Mieremet diezelfde dag nog zou laten doodschieten. Endstra wilde Mieremet waarschuwen, maar kreeg hem niet te pakken. Hij wendde zich tot diens zoon, maar toen was Mieremet al onder vuur genomen op de Amsterdamse Keizersgracht. Hij overleefde die aanslag. Endstra heeft Mieremet later alsnog gesproken. Mieremet werd in november vorig jaar in Thaland doodgeschoten.

Endstra verklaarde daarnaast dat Holleeder en zijn mensen informatie kregen van een hoge functionaris bij politie en justitie, bijgenaamd 'De Pet'. De Pet was volgens Endstra weer een eerder corrupt contact van de gedetineerde topcrimineel Mink K. (Kok). Ook maakt Endstra gewag van een "journalist" die door de organisatie van Holleeder werd gebruikt. ,,Men gebruikte hem om de politie in diskrediet te brengen", aldus de verklaring van Endstra. Overigens loopt ook Mink K. gevaar, hij zou volgens Endstra op de dodenlijst van Holleeder staan.

Holleeder en zijn vermoedelijke kompanen werden op 30 januari gearresteerd op verdenking van lidmaatschap van een criminele organisatie, die mensen afperste en bedreigde. Endstra was een van de slachtoffers en werd in mei 2004 in Amsterdam-Zuid doodgeschoten. Ook wordt vermoed dat de vorig jaar vermoorde vastgoedmakelaar Cees Houtman en de vastgoedhandelaren J.W. (Wijsmuller) en R.F. (Friedländer) onder de afpersing gebukt gingen.
F. ontkent dat overigens.

Holleeder zou in 2003 ook plannen hebben gemaakt om Joop van den Ende te ontvoeren. Daarnaast wilde Holleeder John de Mol afpersen door hem te bedreigen met het kidnappen van zijn zoon. Holleeders advocaat, A. Moszkowicz, was maandag niet bereikbaar voor commentaar.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief