Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Geen doodstraf voor bekeerde Afghaan'

22 mrt 06

De Afghaan die terechtstaat wegens zijn bekering tot het christendom, wordt mogelijk toch niet geŽxecuteerd. Dat heeft de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Gianfranco Fini gezegd.

Ook volgens de Afghaanse minister van Economische Zaken wordt de man waarschijnlijk niet ter dood veroordeeld.

Fini, die dinsdag de Afghaanse ambassadeur op het matje had geroepen, zegt indicaties te hebben dat de 41-jarige Abdul Rahman niet de zwaarste straf zal krijgen. "Van wat mij is verteld, en ik heb geen reden daaraan te twijfelen, zal de doodstraf niet worden opgelegd", zei Fini dinsdagavond laat tegen de Italiaanse televisie.

Een rechter van het Hooggerechtshof liet in het weekeinde weten dat hij de doodstraf zal moeten opleggen, als Rahman zijn beslissing niet herroept. De rechtszaak veroorzaakte een storm van protest in vooral westerse landen. Zo hebben de Verenigde Staten en Duitsland publiekelijk hun bezwaren geuit. De Nederlanse minister van Buitenlandse Zaken Bot sloot zich dinsdag bij het Duitse protest aan.

De Afghaanse Minister van Economische Zaken Amin Farhang zei woensdag in een vraaggesprek met de Duitse krant Neue Osnabrücker Zeitung dat de kritiek overtrokken is. Volgens Farhang krijgt Abdul Rahman, die zestien jaar geleden christen werd, een eerlijk proces.

De openbaar aanklager moest de klacht die de familie van Rahman tegen hem had ingediend, wel in behandeling nemen. "Dat is het Afghaanse recht", aldus de bewindsman. "Natuurlijk eisen fanatici in zo'n geval de doodstraf, maar het is zeer onwaarschijnlijk dat die ook wordt opgelegd."

Waarnemers zien in de zaak een confrontatie tussen conservatieven en hervormers. Het Afghaanse Hooggerechtshof geldt als een bolwerk van conservatisme, terwijl de regering van president Karzai een gematigder koers vaart.

Farhang toonde zich in het kranteninterview woensdag verbolgen over de felle reactie van Duitsland, waar Rahamn jarenlang heeft gewoond. "Wij mengen ons ook niet in interne aangelegenheden in de Bondsrepubliek en helemaal niet in nog lopende rechtszaken", zei de Afghaanse bewindsman. "Als Duitse politici indirect dreigen met terugtrekking van hun leger, grenst dat aan een vorm van chantage", meent Farhang.

Hij reageerde op uitlatingen van de Duitse staatssecretaris van Defensie, Friedbert Pflüger. De CDU-bewindsman zei tegen het dagblad Bild dat zijn land militairen in Afghanistan heeft gelegerd om het tot een democratisch land te maken en niet om het mogelijk te maken dat op religieuze gronden de doodstraf wordt opgelegd.

(Bron: ANP/DPA/RTR/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief