Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Hoop gloort voor rekeninghouders Van der Hoop

23 mrt 06

Het begint er steeds meer op te lijken dat de rekeninghouders van Van der Hoop het overgrote deel van hun geld terugkrijgen.

Zij concurreren nog met torenhoge claims van bedrijven en aandeelhouders, maar die vorderingen zullen uiteindelijk veel lager uitpakken. Dat zeiden de curatoren die het faillissement afwikkelen donderdag tijdens een bijeenkomst van de rechtbank in Amsterdam.

Curator R. Schimmelpenninck gaat vooralsnog uit van een uitkeringspercentage van 70. "Wellicht zelfs dat een hogere uitkering mogelijk is later", zei hij. De bank heeft nog 134 miljoen euro in kas. De rekeninghouders hebben slechts enkele miljoenen meer tegoed. Naast de rekeninghouders proberen ook andere schuldeisers geld los te krijgen. Veel grote claims worden echter bestreden door de twee curatoren. Het gaat opgeteld om een bedrag van meer dan 150 miljoen euro.

De belangrijkste claim is die van NMT Holding. De financieel dienstverlener uit Rotterdam heeft een vordering van 122 miljoen euro neergelegd bij Van der Hoop. Curator Schimmelpenninck verwacht dat er uiteindelijk "niet meer dan een paar ton" daadwerkelijk voor uitkering in aanmerking komt. Ook van andere miljoenenvorderingen zei hij te verwachten dat die in de praktijk aanzienlijk lager zullen uitpakken.

De stichting Hoop-Verlies verwacht dan ook dat rekeninghouders het merendeel van hun tegoeden zullen terugkrijgen. Zij gaat uit van 90 procent. De stichting, die de belangen behartigt van een aantal gedupeerden, pleit echter voor volledige compensatie en stelt dat De Nederlandsche Bank tekort is geschoten bij het toezicht op Van der Hoop.

Rechter-commissaris R. Jongeneel van de rechtbank in Amsterdam beslist dinsdagmiddag over de omstreden miljoenenclaims van aandeelhouders en bedrijven. Daarmee wordt duidelijker hoeveel er waarschijnlijk overblijft voor de rekeninghouders.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief