Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kamp zwakt problemen bij marine af

25 mrt 06

De vakbond voor militairen AFMP/FNV en de vereniging van marineofficieren KVMO vinden dat minister Kamp (Defensie) de problemen bij de marine bagatelliseert.

Naar aanleiding van berichten over seksuele intimidatie, drank- en drugsmisbruik op het marinefregat Tjerk Heddes zei Kamp gisteren dat het wangedrag bij het leger "niet ernstiger is dan in andere organisaties".

"De minister reageert voorbarig en hij bagatelliseert het probleem", zegt W. van den Burg, voorzitter van de vakbond AFMP. Hij verwijt de minister zich te baseren op een rapport van KPMG, dat een "vertekend beeld van de werkelijkheid" geeft, omdat het alleen van aangiftes uitgaat. Aanranding en verkrachting komen volgens Van den Burg veel vaker voor. Een defensiewoordvoerder bevestigt dat Kamp zich baseert op het KPMG-rapport.

H. Plaisier, voorzitter van de Vereniging van Marine officieren noemt de uitspraak van Kamp "overmoedig". "Ik sluit niet uit dat er nog meer smerige zaakjes naar boven komen."

Minister Kamp zei gisteren ook dat defensie een 'voorbeeld-organisatie' dient te zijn: "We moeten heel kritisch zijn op onszelf." Hij wil afwachten welke feiten aan het licht komen door onderzoek van de door staatssecretaris Van der Knaap ingestelde externe commissie. Daarbij moet duidelijk worden of het gaat om incidenten of dat er sprake is van "incidenten, een cultuurprobleem of organisatieprobleem".

Kamp blijft streven naar meer vrouwen in de krijgsmacht. Hij ontkende dat er een "doofpotcultuur" zou heersen. Van den Burg zegt dat de leiding van de Koninklijke Marine "zware druk" op hem heeft uitgeoefend om het artikel in het vakbondsblad Oplinie dat de zaak aan het rollen bracht, niet te publiceren. Volgens een woordvoerder van de marine was het slechts de bedoeling het relaas van de vrouwelijke matroos "meer te anonimiseren".

Vice-premier Zalm, die premier Balkenende verving als voorzitter van de vergadering van de ministerraad, zei dat het kabinet "geschokt" was door de berichten.

Vice-admiraal J.-W. Kelder, commandant der Zeestrijdkrachten, zei het onderzoek van de externe commissie met vertrouwen tegemoet te zien. "Bij de marine werken 11.000 mensen. Daar zitten ongetwijfeld rotte appels tussen en het is goed die weg te snijden." Vanaf maandag gaat Kelder de commandanten van de marineschepen toespreken over de naleving van de gedragsregels aan boord.

(Bron: NRC.nl)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief