Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Podium en De Bezige Bij met twee titels bij Librisprijs

27 mrt 06

De uitgeverijen Podium en De Bezige Bij zijn met ieder twee titels vertegenwoordigd bij de nominaties voor de Libris Literatuurpijs 2006.


Zes auteurs dingen nog mee naar de prijs (50.000 euro), waarvan de winnaar op 8 mei wordt bekendgemaakt.

De jury koos het romandebuut Ritselingen van Michael Frijda en De ontelbaren van Elvis Peeters van Podium en Knielen op een bed violen van Jan Siebelink en Joe Speedboot van Tommy Wieringa van De Bezige Bij.

Verder werden De engelenmaker van Stefan Brijs (uitgeverij Atlas) en Waar was je nou van K. Schippers (Querido) uitverkoren. De jury stelde maandag bij de bekendmaking van de shortlist de indruk te hebben dat jonge Vlaamse auteurs vaker dan hun Nederlandse collega's de uitdaging van een literair avontuur aangaan en zoeken naar nieuwe vormen en gedachten. Misschien voelen Vlaamse auteurs zich minder ingeperkt door een klimaat dat vraagt om verkoopbare formuleboeken, veronderstelt de jury, die dit jaar onder voorzitterschap staat van Guusje ter Horst, de burgemeester van Nijmegen.

Vlaamse schrijvers vertonen opvallend vaak een geslaagde combinatie van hoge ernst, thematische stoutmoedigheid en een behendige stijl, aldus de jury. Niettemin vormen de Vlamingen met Peeters en Brijs in de top zes een minderheid.

Voor hun nominatie ontvingen de schrijvers alvast 2500 euro. Het totale aantal inzendingen bedroeg 157 titels, verhalend proza dat is uitgegeven in 2005. Daarvan werden er twee maanden geleden achttien voor de longlist gekozen.

De Libris Literatuur Prijs wordt dit jaar voor de dertiende keer toegekend. Daarvoor stond de prijs (van 1987 tot 1993) bekend als de AKO Literatuur Prijs. De prijs beoogt de belangstelling voor Nederlandstalige literatuur te stimuleren en de bekroonde schrijver in staat stellen zich zonder financiële zorgen een jaar lang aan zijn of haar werk te wijden. Vorig jaar ging de prijs naar Specht en zoon van Willem Jan Otten.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief