Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Verdonk misschien toch lijsttrekker VVD

30 mrt 06

Minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) overweegt zich bij nader inzien toch kandidaat te stellen voor het lijsttrekkerschap van de VVD bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2007.

Dat zei ze donderdag in het radioprogramma De Ochtenden (EO). Verdonk maakt woensdag bekend wat ze doet.

Ze wil er komend weekeinde eerst nog met haar gezin over praten en met mensen uit de partij. Tot nu toe had Verdonk steeds duidelijk gemaakt dat ze niet beschikbaar is voor het lijsttrekkerschap. Maar ze is in de afgelopen tijd door allerlei partijgenoten en plaatselijke afdelingen gevraagd om zich toch kandidaat te stellen.

Die druk is zo groot geworden dat ze er nu serieus over nadenkt, aldus Verdonk. "Het is een fantastische eer dat zoveel mensen aan mij denken als het gaat om het lijsttrekkerschap", zei ze.

Als Verdonk zich kandidaat stelt, moet ze het opnemen tegen in elk geval staatssecretaris Rutte van Onderwijs en Tweede Kamerlid Jelleke Veenendaal. Kamervoorzitter Weisglas (sprekend als VVD-lid) had Verdonk eerder al opgeroepen de strijd aan te binden met Rutte, die zich als eerste kandidaat had gesteld.

Weisglas toonde zich donderdag zeer verheugd dat Verdonk nu toch overweegt zich verkiesbaar te stellen. Als ze het doet zal hij "met volle overtuiging" op haar stemmen. Volgens Weisglas past haar duidelijke manier van politiek bedrijven beter bij de VVD. Rutte is volgens Weisglas "toch te veel het broertje van Wouter Bos".

VVD-fractieleider Van Beek is blij met de aankondiging van Verdonk. "Hiermee heeft zich weer een goede kandidaat gemeld en is de strijd rond het lijsttrekkerschap echt losgebrand", zei hij. Ook VVD-minister Zalm (Financiën) reageerde positief. "Hoe meer keus, hoe beter", zei hij. Zalm denkt dat alle kandidaten elkaar wel kunnen waarderen.

Rutte zelf toonde zich in een eerste reactie ook verheugd dat er nu meer kandidaten zijn waaruit de VVD-achterban kan kiezen. Hetzelfde geldt voor Jelleke Veenendaal: "Hartstikke mooi. Hoe meer mensen, hoe prettiger."

Verdonk wilde nog niet ingaan op de inhoudelijke verschillen tussen haar en Rutte. Wel zei ze dat mensen kunnen verwachten wat ze nu ook al van haar als minister krijgen: "duidelijkheid, daadkracht en afspraak is afspraak".

De populaire Verdonk wordt gezien als iemand die de rechterflank van de VVD goed zou kunnen afdekken. Rutte geldt als een vertegenwoordiger van de linkervleugel van de VVD. Zelf zegt Rutte overigens dat hij ten onrechte als sociaal-liberaal wordt betiteld.

Mocht Verdonk lijsttrekker worden, dan betekent dat dat de huidige fractieleider Van Beek tot de verkiezingen op zijn post moet blijven. Het was de bedoeling dat Rutte, als die op 31 mei tot lijsttrekker gekozen zou worden, het fractievoorzitterschap van Van Beek zou overnemen. Dat kan, omdat Rutte in 2003 tot lid van de Tweede Kamer is gekozen. Bij Verdonk is dat echter niet mogelijk. Zij stond bij de laatste Kamerverkiezingen niet op de kandidatenlijst van de VVD.

Volgens ingewijden komt de aankondiging van Verdonk voor vrijwel de hele VVD-top als een verrassing. Wel had Verdonk voor haar optreden in De Ochtenden contact gehad met Zalm.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief