Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Rechter houdt deuren gesloten bij rechtszaak Margarita

30 mrt 06

Het kort geding dat prinses Margarita heeft aangespannen tegen haar bijna ex-echtgenoot Edwin de Roy van Zuydewijn, vindt definitief achter gesloten deuren plaats.

Vicepresident van de rechtbank in Amsterdam S. Rullmann honoreerde donderdagmiddag een verzoek daartoe van de advocaat van de prinses, G. Kemper.

Rechter Rullmann beschouwt het kort geding als een familiezaak en familiezaken vinden per definitie achter gesloten deuren plaats, aldus een woordvoerster van de rechtbank. Inzet van het kort geding zijn een of meerdere opnames (en transcripties daarvan) die prinses Margarita in 2002 heimelijk maakte van een gesprek tussen haarzelf en haar tante, koningin Beatrix. De Roy van Zuydewijn stelt dat hij de opgeëiste opnames niet meer in zijn bezit heeft.

De prinses is donderdag niet in het Amsterdamse gerechtsgebouw verschenen. De Roy van Zuydewijn kwam wel, vergezeld van twee advocaten, een groep medestanders en twee potige lijfwachten. De pers was massaal uitgerukt voor de zaak.

P. de Vos, een van de advocaten van De Roy van Zuydewijn, bepleitte tevergeefs de zaak in de openbaarheid te laten plaatsvinden." De hele zaak is al onderwerp van een publiek debat. Iedereen heeft het erover. Onze cliënt wil een openbare rehabilitatie, hij wordt uitgemaakt voor leugenaar."

Eerder maakte De Roy van Zuydewijn de conceptdagvaarding die hij van advocaat Kemper had ontvangen op zijn website openbaar. Waarschuwingen van Kemper dat deze niet publiek gemaakt mocht worden, sloeg hij daarbij in de wind. In het stuk staat onder meer dat prinses Margarita ontkent dat zij meer dan een gesprek heeft opgenomen, zoals advocaat De Vos in de media heeft beweerd. Volgens De Vos gaat het om 32 banden. De prinses eist in het kort geding klaarheid omtrent deze beweringen.

In de dagvaarding schrijft Kemper ook dat prinses het " ten zeerste" betreurt dat zij het vertrouwen van haar gesprekspartner, de koningin, heeft geschonden. " Het ligt op haar weg om schade, in het bijzonder bestaande op inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van haar gesprekspartner, te beperken.

Prinses Margarita eist volgens de dagvaarding binnen twee dagen na een voor haar gunstig vonnis van de rechter afgifte van het gewraakte materiaal. Ook eist zij een verbod op verspreiding van uit het gesprek met de koningin afkomstige informatie.

De Roy van Zuydewijn heeft eerder gezegd dat hij de banden met de geluidsopnamen niet meer heeft. Ze zijn volgens hem ontvreemd uit een kluis van de Van Lanschot-bank.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief