Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Terroristische dreiging is lokaal georganiseerd

30 mrt 06

Het nog steeds substantiŽle gevaar van terrorisme in Nederland komt vooral van lokaal in Nederland georganiseerde netwerken of cellen. Die kunnen binnen korte tijd overgaan tot geweld, zonder aansturing van buitenaf.

Dat is een van de belangrijkste bevindingen in een rapport van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) over terrorisme dat minister Remkes (Binnenlandse Zaken) donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het aantal radicale moslims dat deel uitmaakt van netwerken of cellen in ons land, verandert voortdurend, zei het hoofd van de AIVD, S. van Hulst, donderdag in een toelichting. " We praten wel over een getal van meer dan 150 personen naar wie in Nederland onderzoek is gedaan. Het is overigens niet zo dat alle netwerken een directe bedreiging vormen."

De terrorismedreiging is volgens hem sinds november 2004 niet veranderd. Van Hulst noemde het wel een zorgelijke ontwikkeling dat leden van de lokale netwerken steeds meer verbinding zoeken en vinden met internationale contacten, onder wie oud-jihadstrijders uit bijvoorbeeld Irak, Afghanistan of Pakistan. Dat heeft de inlichtingendienst feitelijk waargenomen, aldus Van Hulst.

Volgens hem wijkt de radicalisering in Nederland op twee punten af van andere Europese landen. Zo staat hier de jihad in eigen land centraal en is met name gericht op politici en opiniemakers. Verder is de rol van de vrouwen in jihadistische netwerken sterk en opvallend. " Moslima's spelen geen ondergeschikte rol, maar nemen zelf initiatieven." Waarom Nederland op deze twee punten afwijkt, kon Van Hulst niet aangeven, maar volgens hem is er wel een kentering gaande in andere Europese landen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief