Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Helft huiseigenaren: hypotheekrenteaftrek op de schop

4 apr 06

De helft van alle huiseigenaren wil af van het huidige systeem van de hypotheekrenteaftrek. Dat blijkt uit een onderzoek van de Vereniging Eigen Huis (VEH).

Van alle Nederlanders, eigenaren en huurders, vindt 45 procent dat de hypotheekrenteaftrek mag worden beperkt of aangepast. "Tien jaar geleden was de hypotheekrenteaftrek natuurlijk een taboe", stelt M. Pernot directeur VEH in NOVA. "En wat je nu ziet is dat mensen in een soort maatschappelijke realiteit zijn gekomen en dat ze het wel bespreekbaar vinden."

Pernot zegt in NOVA dat je de hypotheekrenteaftrek niet eenzijdig moet beperken of afschaffen, zoals bijvoorbeeld in Zweden. "Zweden heeft 10 jaar lang in een faillissement gezeten en de prijzen van woningen zijn daar met 25 procent gedaald".

De VEH denkt dat een discussie over de hypotheekrenteaftrek met de parlementsverkiezingen van volgend jaar in het vooruitzicht, onontkoombaar is. "De politiek moet het niet alleen over de hypotheekrente hebben maar tegelijkertijd ook over zaken als grondprijzen, overdrachts- en onroerend zaakbelasting", zegt Pernot.

"Ik denk dat het ontzettend belangrijk is om de discussie te openen want het hangt al zo lang boven de markt dat er een enorme onzekerheid is ontstaan. Huurders en eigenaren willen weten waar ze aan toe zijn"

Uit het onderzoek van Eigen Huis blijkt verder dat ruim 60% van de woningbezitters verwacht dat het huidige systeem van hypotheekrenteaftrek binnen 5 jaar zal zijn veranderd.

Zo'n 65% van de huizenbezitters denkt dat de afschaffing van de renteaftrek ze geld gaat kosten.

De politiek is nu aan zet vindt Pernot: ".Je moet nu kleur bekennen over hypotheekrenteaftrek. Want de mensen willen gewoon weten waar ze aan toe zijn op een gegeven moment. Ik denk niet dat er 1 politieke partij is die nog langer kan zeggen, voorlopig nog even niet en dat doen we dan nog wel een keer."

De komende maanden gaat Eigen Huis alle verkiezingsprogramma's doorrekenen: naast de hypotheekrenteaftrek worden alle kosten en belastingen geanalyseerd.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief