Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

OM eist celstraffen tegen ex-Aholdbestuurders

4 apr 06

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag twintig maanden gevangenisstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk, geŽist tegen voormalig Ahold-topman Cees van der Hoeven.

Zijn financiële rechterhand, ex-bestuurder Michiel Meurs, hoorde dezelfde straf tegen zich eisen. De twee stonden voor de rechtbank in Amsterdam terecht voor hun rol in de boekhoudfraude bij het supermarktconcern.

Tegen de voormalige bestuurder Jan Andreae en oud-commissaris Roland Fahlin werd een jaar cel waarvan respectievelijk zes en negen maanden voorwaardelijk geëist. Officier van Justitie Hendrik-Jan Biemond noemde het onvoorstelbaar dat de bewierrookte raad van bestuur op schimmige wijze zaken deed. "We konden onze ogen niet geloven toen we drie jaar geleden het dossier onder ogen kregen."

Er heerste vanaf de jaren negentig bij het Zaanse supermarktconcern een cultuur waar groei de maatstaf was. Alles wat deze groei in de weg stond, werd weggeredeneerd. "Dit gebrek aan integriteit in de top van Ahold is de kern van deze rechtszaak", constateerde Biemond. "Er ontstond een supermarktrealiteit en een papieren werkelijkheid."

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief