Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Verdonk wil land redden van 'rampzalig links kabinet'

5 apr 06

Rita Verdonk wil voorkomen dat Nederland volgend jaar "een rampzalig links kabinet" krijgt van PvdA, SP en GroenLinks. Dat noemde ze woensdag als belangrijkste reden om zich kandidaat te stellen voor het lijsttrekkerschap van de VVD.

Verdonk presenteerde zich tijdens een persconferentie op de BouwRai in Amsterdam. Maar ondanks de aanwezige traditionele VVD-achterban van ondernemers klonk er slechts een lauw applaus toen Verdonk haar persconferentie begon met de woorden "ik doe het".

Verdonk, nu nog minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie, presenteerde zichzelf als "niet links, niet rechts, maar recht door zee". Het onderscheid maken tussen links en rechts noemde ze "oude politiek". Ze zei dat ze gaat voor "de inhoud, de boodschap" en dat daadkracht haar belangrijkste onderscheidende eigenschap is in vergelijking met Mark Rutte, die andere belangrijke kandidaat voor het partijleiderschap van de VVD. "Ik wil Nederland eens flink opschudden", zei Verdonk. Ze ging niet zover te zeggen dat het Rutte ontbreekt aan daadkracht.

Een aantal thema's presenteerde ze woensdag. Nederlanders moeten weer trots op hun eigen land kunnen zijn, ondernemers moeten hun vleugels kunnen uitslaan en iedereen moet weer kunnen lachen bij het loonstrookje. Verder wil ze voorkomen dat mensen nog met vier op een kamer liggen in verpleeghuizen en dat de politie 30 procent van haar tijd bezig is met administratieve rompslomp.

Op deze punten zijn overigens collega-VVD'ers in het huidige kabinet verantwoordelijk: Hoogervorst voor de verpleeghuizen en Remkes voor de politie. Verdonk wil haar beleid bekostigen door het schrappen in managementlagen. Tegelijkertijd zei ze dat ze zich kan voorstellen dat de belastingen omlaag gaan.

Verdonk wilde verder niet in details treden over hoe ze haar doelen wil bereiken. Dat komt later pas, zei ze. "Ik heb overal een mening over, maar die ga ik nu niet met u delen." Ze zei uit te kijken naar het debat met haar medekandidaten Rutte en Veenendaal (VVD-Tweede Kamerlid). Het debat met de gehaaide debater Rutte noemde ze "een fantastische uitdaging."

Verdonk wilde tot voor kort niet meedoen met de race om het lijsttrekkerschap, maar liet vorige week weten dat ze van gedachten was veranderd. "Er is door veel mensen heel veel vertrouwen in mij uitgesproken omdat ik doe wat ik zeg. Afspraak is afspraak. Ik durf duidelijk te zeggen waar het op staat, problemen te benoemen en die ook op te lossen."

Of ze daarmee de opvolger is van Pim Fortuyn, wilde ze niet zeggen. "Hij heeft problemen bespreekbaar gemaakt, daar ben ik hem dankbaar voor. Pim Fortuyn was uniek maar niet te evenaren. " Wel is Verdonk de afgelopen jaren populair geworden met dezelfde thema's als Fortuyn indertijd (integratie en asielbeleid) en heeft ze nu dezelfde campagneleider als Fortuyn toen die nog bij Leefbaar Nederland zat, Kay van de Linde.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief