Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Verdonk wilde Rutte niet beschadigen

6 apr 06

Kandidaat-lijsttrekker Rita Verdonk van de VVD heeft donderdagochtend op de voicemail van haar tegenstrever Mark Rutte ingesproken dat ze woensdag bij haar campagnestart niet de bedoeling had hem te beschadigen.

Haar opmerking dat ze daadkrachtiger is dan Rutte mag niet als zodanig uitgelegd worden, aldus Verdonk donderdag.

"Wat ik zei was bedoeld als opening van mijn campagne. Ik mag Mark ontzettend graag. Er kan er maar één winnen", zei Verdonk. Ze verklaarde zich bereid om "naast Rutte" te gaan staan als deze lijsttrekker wordt.

Verdonk heeft van Rutte een voicemailbericht teruggehad, maar ze zei niet hoe dat luidde. Verdonk ontkende dat ze aan Rutte haar excuses heeft aangeboden.

Rutte toonde zich woensdag gepikeerd toen Verdonk bij de start van de campagne zijn daadkracht in twijfel trok. Volgens hem waren de uitlatingen van Verdonk schadelijk voor de VVD. Ook vicepremier Zalm van de VVD en fractievoorzitter Van Beek lieten weten niet gelukkig te zijn met de woorden van Verdonk. Ze spraken de hoop uit dat de twee kandidaat-lijsttrekkers zich voortaan op de inhoud concentreren.

De kwestie komt waarschijnlijk donderdagavond aan de orde tijdens het wekelijkse overleg van de VVD-top.

Bronnen binnen de VVD ontkenden donderdagmiddag geruchten dat VVD-burgemeester Dales van Leeuwarden zou overwegen zich kandidaat te stellen voor het lijsttrekkerschap. "Dat lijkt me zeer onwaarschijnlijk", hield Dales zelf de spanning er nog een heel klein beetje in. Donderdagavond treedt Dales live op in het tv-programma NOVA.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief