Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Gelijkspel Rutte en Verdonk over Europa

8 apr 06

De kandidaten voor het VVD-lijsttrekkerschap Mark Rutte en Rita Verdonk traden zaterdag voor het eerst samen op. Tijdens een partijraad over Europa in Ermelo kregen zij vijf minuten om hun standpunten voor het voetlicht te brengen.


"Zij brachten beiden het goede verhaal", aldus Nicolaï. "Een gelijkspel, zij mogen allebei door naar de volgende ronde", grapte Van Baalen. De opvattingen van beide kandidaten verschilden vrijwel niets van elkaar. Rutte bracht het als een vijfpuntenplan met de nadruk op economie, Verdonk als een driepuntenplan met de nadruk op immigratie.

Van de irritatie die was ontstaan na het eerste solo-optreden van Verdonk in Amsterdam, waar zij suggereerde dat Rutte over te weinig daadkracht beschikte, was nog maar weinig te merken. "Zal ik laten zien dat we elkaar graag mogen?", roept Rutte tegen de pers. Hij beent vervolgens naar Verdonk en groet haar met een paar dikke zoenen. Het tweetal straalt vervolgens voor de camera's enkele minuten grote harmonie uit, al valt uit de lichaamstaal van Rita op te maken dat het toch niet al te intiem moet worden.

Maar achter de schermen woedt nog steeds een stevig gevecht over de vraag hoe de kandidaten met elkaar de strijd moeten aanbinden. Rutte wil nog steeds het liefst het debat met Verdonk aangaan voor alle 17 kamercentrales. ,,We moeten het debat in de haarvaten van de VVD voeren." Verdonk ziet meer in enkele strak geregisseerde media-optredens om de degens met Rutte te kruisen. Het partijbestuur probeert de campagneteams van beide kemphanen warm te maken voor een mix van beide voorkeuren. Zeventien debatten voor kamercentrales is wellicht te veel van het goede.

Over Jelleke Veenendaal, de derde kandidaat voor het lijsttrekkerschap, wordt nauwelijks gepraat. Voorzitter Jan van Zanen constateert droogjes dat zij wegens bezigheden in het buitenland verhinderd is. Veenendaal zelf is boos op haar partij omdat zij veel te laat te horen kreeg dat de lijsttrekkerskandidaten in Ermelo mochten optreden. Het was de tweede keer dat zij een presentatie miste. Een week geleden moest zij de jaarvergadering van de bestuurdersvereniging van de VVD laten passeren omdat de uitnodiging niet duidelijk was overgekomen.

Uit een zaterdag gepresenteerde peiling van Maurice de Hond in opdracht van de NOS.
blijkt overigens dat VVD-minister Verdonk (Vreemdelingen) het als kandidaat-lijsttrekker voor haar partij bij de aanhang van zowel VVD als CDA beduidend beter doet dan haar tegenstrever staatssecretaris Rutte (Onderwijs).

Verdonk kan bogen op het vertrouwen van 6,3 procent van degenen die in 2003 op het CDA hebben gestemd en op 7,1 procent van de VVD-kiezers. Rutte moet het doen met respectievelijk 5,7 en 6,2 procent. De PvdA-aanhang is meer geporteerd van Rutte: 4,2 procent vertrouwen tegenover 3,0 procent voor Verdonk.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief