Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Peiling: VVD klimt op na kandidatuur Verdonk

8 apr 06

De VVD spint duidelijk garen bij de deze week aangekondigde kandidatuur van minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) voor het lijsttrekkerschap van haar partij voor de Kamerverkiezingen van 2007.


De liberalen zouden als er nu verkiezingen waren, kunnen rekenen op 29 zetels. Dat zijn er vier meer dan vorige week, zo leert een zaterdag gepresenteerde steekproef van Maurice de Hond in opdracht van de NOS.

De VVD scoort zelfs voor het eerst in tijden hoger dan het resultaat van 28 zetels bij de Kamerverkiezingen van januari 2003. De grootste oppositiepartij PvdA zakt in de enquête weliswaar een zetel (van 51 naar 50), maar staat nog steeds op grote winst ten opzichte van het huidige zetelaantal van 41.

Met de overige linkse partijen GroenLinks (7 tegenover 8 drie jaar geleden) en de SP (17 tegen 9) heeft de oppositie met 74 zetels geen meerderheid meer. Het CDA zakt vergeleken met een week terug een zetel van 32 naar 31, een verlies van 13 gezien de huidige sterkte. D66 staat onverminderd op sterk verlies. De partij zou er nog steeds slechts 2 van de huidige 6 overhouden. De ChristenUnie klimt van 3 naar 5 zetels. De SGP staat stabiel op 2, de Groep Wilders kan rekenen op 5 zetels, voor de Partij Pastors zou evenals voor de Partij voor de Dieren 1 zetel in het verschiet liggen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief