Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Begrafenis Gerard Reve zaterdag

10 apr 06

Gerard Reve wordt zaterdagmiddag begraven in zijn woonplaats Machelen aan de Leie. Naar het werk van de afgelopen zaterdag overleden schrijver was maandag extra vraag in de boekhandel.

Tijdens de gebedsdienst in de parochiekerk St. Cornelius in het Belgische Machelen spreken zijn voormalige uitgever Bert de Groot en de Vlaamse schrijver Erwin Mortier. Reve's partner Joop Schafthuizen draagt een tekst voor van bioloog Wim Bergmans, een vriend van Reve. De gebedsdienst, die wordt geleid door pastoor Desmaele, is evenals de begrafenis voor iedereen toegankelijk.

De verkoop van het werk van Reve trok maandag weer aan. Een aantal grote boekhandels meldde dat vooral naar oudere titels als De Avonden en Werther Nieland extra vraag was. Boekhandels moeten allemaal bijbestellen omdat ze het werk van Reve niet meer in grote aantallen op de plank hadden liggen. "Het verkocht niet meer zo geweldig", zegt een medewerker van Broese in Utrecht. "Maar na vandaag zijn we er zo goed als doorheen." Ook de losse delen van het Verzameld Werk, die in de ramsj verkrijgbaar zijn, liepen maandag goed.

Van Reve's romandebuut De Avonden is vanaf dinsdag het manuscript te zien in de hal van het Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag. Samen met het naburige Letterkundig Museum richtte de KB daar een kleine tentoonstelling in waar nog meer handschriften te zien zijn, maar ook het speelgoedkonijn dat een belangrijke rol speelt in het slot van De Avonden. Ook komt er een condoleanceregister te liggen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief