Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Maffiakopstuk Provenzano gearresteerd

11 apr 06

De politie heeft dinsdag de baas van de Siciliaanse maffia, Bernardo Provenzano, gearresteerd.


De 73-jarige Provenzano was al veertig jaar voortvluchtig en kreeg in Italië zelfs de bijnaam 'de supervoortvluchtige'. Maar hij was helemaal niet ver van huis. Provenzano werd bij zijn Siciliaanse woonplaats Corleone op een boerderij aangehouden. Zijn vrouw en kinderen wonen in Corleone, 35 kilometer ten zuiden van Palermo, de hoofdstad van Sicilië.

De politie meldde op het spoor van Provenzano te zijn gekomen door pakjes die zijn vrouw hem zond en andere contacten tussen de voortvluchtige en diens gezin. Provenzano is door niemand verraden, verzekerde politiechef Giuseppe Caruso. De arrestant werd voorafgaande aan zijn aanhouding al tien dagen door de politie geobserveerd. De laatste foto van Provenzano waar de politie voor die tijd over beschikte, was bijna een halve eeuw geleden genomen. De speurders maakten lange tijd compositiefoto's waarop afbeeldingen stonden die een idee van zijn gelaat gaven.

Provenzano wist volgens waarnemers uit handen van justitie te blijven met een rigide veiligheidssysteem dat slechts contacten met derden toeliet via geschreven briefjes die enkele vertrouwelingen overbrachten.

Provenzano bleek verbaasd dat hij was gevonden, maar verzette zich volgens de politie niet fysiek tegen zijn aanhouding. Wel poogde hij nog even vergeefs de politieagenten ervan te overtuigen dat hij iemand anders was. De agenten brachten de 'baas der bazen' van de Cosa Nostra of de georganiseerde misdaad uit Sicilië naar een politiebureau. Omstanders scholden hem uit met zinsneden als "Het is genoeg geweest, schoft."

De speciale nationale antimaffiaprocureur Piero Grasso is met de ondervraging van Provenzano begonnen. De maffiabaas was bij verstek tot levenslang veroordeeld voor een reeks moorden. Provenzano heeft naar verluidt het leiderschap van de Siciliaanse maffia in 1993 overgenomen na de arrestatie van 'baas der bazen' Salvatore Riina.

Justitie en politie in Italië zijn opgetogen over de vangst, vooral op het eiland Sicilië waar de georganiseerde misdaad nog welig tiert. Siciliaanse magistraten zeiden dinsdag in een gezamenlijke verklaring dat "zijn gevangenneming van uitzonderlijk belang is omdat daarmee het huidige hoofd van de Cosa Nostra aan justitie wordt overgedragen en daarmee een strijd die te lang heeft geduurd, tot een einde komt".

Provenzano wordt onder meer verantwoordelijk gehouden voor de moord op de antimaffiarechters Giovanni Falcone en Paolo Borsellino in 1992. President Carlo Azeglio Ciampi reageerde dinsdag verheugd op de arrestatie, meldde het presidentiële paleis in Rome. Het nieuws over de aanhouding van de 'geest van Corleone' drukte zelfs de uitslagen van de parlementsverkiezingen even van de televisiekanalen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief