Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Balkenende belooft maximale inspanning voor NedCar

13 apr 06

Het kabinet zal zich "maximaal inzetten" om de werkgelegenheid bij autofabrikant NedCar te behouden.

Premier Balkenende heeft dat donderdag gezegd aan vertegenwoordigers van de ondernemingsraad van het bedrijf en de vakorganisaties, die hem een petitie kwamen aanbieden. Ook minister Brinkhorst en staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken waren daarbij aanwezig.

De premier zei de ontwikkelingen bij NedCar, waar zo'n duizend banen op de tocht staan, nauwlettend te volgen. Maandag spreekt hij met topman Masuko van Mitsubishi, de eigenaar van NedCar, om te bezien in welke zin het kabinet ondersteuning kan bieden.

Balkenende noemde Nedcar "een bedrijf met potentie". Hij zei mee te leven met de medewerkers van NedCar en hun gezinnen, die in onzekerheid verkeren over hun toekomst. Hij prees het NedCar-personeel omdat het in deze moeilijke periode "rustig blijft".

Ondernemingsraad en bonden roepen in hun petitie de premier op zijn invloed aan te wenden om de opvolger voor de Mitsubishi Colt voor de NedCarfabriek in Born veilig te stellen. Ook dringen ze erop aan "ruimhartig alle mogelijke regionale, nationale en internationale fondsen aan te wenden" voor behoud van "een volwaardige innovatieve autoindustrie in Zuid-Oost Nederland". Ook vragen ze om door innovatiesubsidies en scholings- en stimuleringsmaatregelen vervangende werkgelegenheid, zodat er geen gedwongen ontslagen hoeven te komen.

Het NedCarpersoneel demonstreert donderdag in Den Haag voor het behoud van het bedrijf. Aan de demonstratie nemen zo'n 1400 mensen deel.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief