Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Commentaar van de hoofdredactie - Opinie en debat

13 apr 06

Nieuws van de PvdA. Op een druk bezochte discussieavond van de partij over de toekomst van de publieke omroep kondigde Wouter Bos aan dat zijn partij in een volgend kabinet de mediawet van Van der Laan hoe dan ook naar de prullenmand. Of de Tweede Kamer d


Dat zou een unicum zijn. Het betekent ook dat de staatssecretaris nu wel erg aan een dood paard trekt. En er zat al niet veel leven meer in nadat de coalitiepartijen afstand van het voorstel hadden genomen. In Hilversum zal er niet om getreurd worden. Het plan is een onuitvoerbaar gedrocht dat gaat leiden tot verspilling, eindeloze juridische procedures en herzuiling.

Bos zei nog meer nieuwswaardigs. Hij wil een bodem onder de financiering waarbij de overheid teruglopende inkomsten uit reclame compenseert. Daarmee maakt hij een einde aan de hele discussie over een reclamevrije omroep. Voor NOVA is het goed nieuws.

Van der Laan heeft in haar voorstel een onderscheid proberen te maken tussen nieuws aan de ene kant en meningsvorming aan de andere kant. De NOS is verantwoordelijk voor het nieuws, de omroepen voor meningsvorming. Precies daar gaat het mis. Want waar houdt nieuws op en begint meningsvorming? Mag het Journaal straks nog reportages uitzenden over de achtergronden van het conflict in het Midden Oosten, is het radioprogramma Met het Oog op Morgen nieuws of is het meningsvorming? En het Radio 1 Journaal? Ik zou zeggen dat ze nieuws brengen maar dat er met die programma's ook veel meningen worden gevormd. Maar dan mag de NOS ze van Van der Laan niet meer maken. Daar zijn de omroepen voor. Zo is het natuurlijk niet bedoeld, zeggen de mediawoordvoerders. Het staat er alleen wel.

Volgens de een valt NOVA in de categorie nieuws en achtergronden, volgens de ander is het een typisch opinie en debatprogramma. Een links programma volgens dit kabinet.

De redactie van NOVA heeft maar één ambitie: het maken van een goed en vooral onafhankelijk programma waarin het nieuws van achtergronden wordt voorzien. Daarbij hoort het kritisch volgen van de macht, door wie die macht ook wordt uitgeoefend. NOVA wil kijkers niet lastig vallen met opinies van verslaggevers of presentatoren. Daar zijn weer andere programma's voor. Het is prima als Andries Knevel en Tijs van den Brink hun standpunten in hun programma willen ventileren, als daarnaast maar onafhankelijke actualiteitenrubrieken blijven bestaan.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief