Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

De Roy moet band afgeven en mag niet uit de school klappen

13 apr 06

Edwin de Roy van Zuydewijn mag de inhoud van een gesprek tussen zijn bijna-ex prinses Margarita en de koningin, gehouden in 2002 en opgenomen op de band, niet openbaar maken.

Hij moet de band en eventuele kopieën en transcripties aan de prinses afgeven. Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank in Amsterdam. De Roy zegt de geëiste spullen overigens niet meer te hebben.

De prinses heeft de band en de tekst van De Roy in kort geding teruggeëist, onder meer omdat ze erg spijt heeft van de stiekeme opname van het gesprek met haar tante, met wie zij haar band weer opbouwt.

De Roy moet 50.000 euro betalen als hij het verbod overtreedt. "Zodra hij kan beschikken over de geluidsband en/of kopieën en/of typoscripten" moet hij ze meteen afgeven, anders kost het hem nog eens 10.000 euro per dag.

De rechter heeft bescherming van de persoonlijke levenssfeer van de prinses maar ook van de koningin boven het recht op vrije meningsuiting van De Roy gesteld: "Nu het een persoonlijk en vertrouwelijk gesprek betrof tussen twee familieleden, weegt het privacybelang van de vrouw zwaar. Daar komt bij dat het in het belang van de vrouw is dat de privacy van de koningin wordt meegewogen. De vrouw heeft die privacy geschonden en zij wil thans het vertrouwen herstellen. Ook al heeft zij in het verleden de opname aan derden ter beschikking gesteld, zij mag hierover van mening veranderen", aldus het vonnis.

De rechter ziet ook geen maatschappelijk nut van openbaarmaking: "Voorts is tot op heden niet gebleken dat het openbaar maken van (gedeelten van) het gesprek een maatschappelijk belang zou dienen, de man heeft ook nagelaten te specificeren wat dit belang zou zijn."

Al het andere dat over en weer door de partijen werd geëist, is afgewezen. De Roy eiste bijvoorbeeld dat Margarita niet meer vertelde dat zij géén DNA vrijwillig zou hebben afgestaan om aan de hand daarvan te bewijzen dat koningin Beatrix niet wettig op de troon zit. Edwin en Margarita moeten ieder hun eigen deel van de kosten betalen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief