Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Geen harmonie, wel tv-ploegen bij uitvaart Reve

13 apr 06

Ook al had hij ze zelf gewenst: katholieke zeeverkenners noch harmonie zullen er zaterdagmiddag zijn bij de uitvaart van Gerard Reve.

Wel 'kunstbroeders', televisieploegen en fans van de Volksschrijver.

De plechtigheid is voor iedereen toegankelijk. De klokken luiden in Machelen-aan-de-Leie, het dorp in Vlaanderen van ruim vierduizend zielen waar Reve sinds 1994 heeft gewoond. Een half jaar waren ze door een technisch probleem buiten dienst, maar woensdag was het euvel net op tijd opgelost.

Reve's uitvaart is één van de eerste gelegenheden waarbij de klokken van de prachtige dorpskerk, waarvan de eerste versie stamt uit de twaalfde eeuw, weer voluit kunnen beieren. De gemeente Zulte, waar Machelen een onderdeel van is, houdt rekening met minstens 1500 belangstellenden voor de gebedsdienst en de begrafenis van een van de grootste schrijvers uit het Nederlands taalgebied. Het speelterrein van een basisschool naast de kerk wordt tijdelijk parkeerplaats. Voor journalisten, tv- en radiowagens zijn er speciale plekken. Het gemeentebestuur zet informatie voor belangstellenden op zijn website (www.zulte.be).

Pastoor Gabriël Desmaele heeft het er maar druk mee. De Goede Week zadelt de katholieke zieleherder al met genoeg werk op: Palmpasen, Witte Donderdag, Goede Vrijdag en natuurlijk de Paasvieringen. Nu komt de grootste uitvaart van het dorp daar tussen. "Vroeger deden we in Vlaanderen nooit begrafenissen in de Goede Week, maar nu doe ik het wel. Ik heb nog niks gehoord van bovenuit", grapt Desmaele.

Tijdens de gebedsdienst, die begint om twee uur 's middags, spreekt niet alleen Desmaele, die zijn preek zal schrijven rond Johannes 14 ("In het huis van mijn Vader zijn vele kamers"). Ook de schrijver Erwin Mortier en Reve's vriend Wim Bergmans krijgen het woord. Onder de aanwezigen zijn waarschijnlijk onder anderen Hugo Claus en Tom Lanoye. Het kerkhof rond de eeuwenoude kerk is niet meer in gebruik, ook niet voor een grote schrijver. Reve gaat na de viering naar een nieuwe begraafplaats, een kleine kilometer verderop. Daar was hij de afgelopen jaren al meerdere keren geweest, vertelt een huisvriend van de schrijver. Reve was zeer tevreden over het weidse uitzicht.

De gemeente gunt Reve een plaats op de ereplaats van het kerkhof. Daar ligt nu nog maar één dorpsheld: een 22-jarige jongeman die in 1982 was verdronken bij de geslaagde reddingspoging van een kind. De bijzondere begraafplaats is niet alleen een grote eer, maar ook een financiële meevaller voor de zuinige Volksschrijver, want geheel vrij van grafrechten. Een teleurstelling voor fans die er vast op rekenen dat ze "met onbekrompen maat te drinken krijgen" zoals Reve in zijn gedicht 'Eind goed, al goed' aankondigde. Na de begrafenis is het meteen afgelopen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief