Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Louwes niet op vrije voeten

13 apr 06

Ernest Louwes, de 52-jarige fiscaal-jurist die is veroordeeld in de Deventer moordzaak, komt niet op vrije voeten.

Minister Donner van Justitie besloot dat donderdag na overleg met het Openbaar Ministerie (OM). Advocaat G. Knoops van Louwes had de bewindsman om opschorting van de celstraf verzocht, in afwachting van hernieuwd onderzoek naar de zaak.

Het OM verricht momenteel een vooronderzoek. Een groep particulieren, onder aanvoering van opiniepeiler Maurice de Hond, heeft voor Louwes ontlastende informatie aangedragen. Donner voelt er echter niets voor de straf van de fiscaal-jurist te onderbreken, omdat er volgens hem bij het OM op dit moment geen twijfel bestaat aan de juistheid van het oordeel van het gerechtshof in Den Bosch.

Ook uit het feit dat er nu vervolgonderzoek plaatsvindt, kan niet worden afgeleid dat er twijfel is over het rechterlijk oordeel, zo heeft Donner aan Knoops geschreven. Pas na dat onderzoek kan het OM volgens de minister bepalen of de resultaten ervan aanleiding geven om aan het rechterlijk oordeel te twijfelen. Donner vindt dat het hem niet past op de bevindingen van het vervolgonderzoek vooruit te lopen.

Het gerechtshof in Den Bosch had Louwes opnieuw tot twaalf jaar celstraf veroordeeld voor de moord op de weduwe Jacqueline Wittenberg uit Deventer in 1999. Louwes, die altijd heeft ontkend iets met de moord te maken te hebben, zit vast in de gevangenis in Lelystad.

Maurice de Hond noemde de afwijzende beslissing van Donner "een grof schandaal"."Ik ben onthutst. Ze laten hem nu nog twee maanden langer bungelen en dat vind ik onmenselijk." De Hond houdt zich sinds vorig jaar intensief bezig met de Deventer moordzaak. Hij is overtuigd van de onschuld van Louwes en meent dat hij kan aantonen wie de werkelijke dader is.

De Hond stapte met zijn eigen onderzoeksmateriaal naar het OM, dat hij in januari wist te bewegen tot een zogeheten oriënterend vooronderzoek. Het team dat, onder aanvoering van de hoofdofficier van justitie in Zwolle/Lelystad, is belast met het lopende onderzoek, leverde onlangs de concept-eindrapportage bij Brouwer in. Dat gaf aanleiding tot weer nader onderzoek, zoals het horen van een aantal personen. Eind mei zal naar verwachting het onderzoek definitief zijn afgerond.

Donner waarschuwde donderdag voor de kritiek van Maurice de Hond. "We moeten oppassen met dit soort uitspraken en druk die op het rechtssysteem wordt uitgeoefend." Het kan volgens de minister niet zo zijn dat een veroordeelde vrijkomt, omdat iemand dat wil en in de publiciteit brengt. "Als we dat wel doen, dan glijden we af naar een bananenrepubliek. Het gaat erom wat een rechter vindt."

Advocaat Knoops zei in een reactie de afwijzende beslissing van minister Donner "ontzettend jammer" te vinden. "Maar", aldus Knoops "dit is niet het eindstation, de deur blijft op een kier." Daarmee verwees de raadsman naar het onderzoek dat het OM momenteel verricht naar de zaak. Knoops heeft de bewindsman donderdag persoonlijk gesproken. Na dat onderhoud heeft hij Louwes ingelicht. "Hij was teleurgesteld, maar houdt hoop op de uitkomsten van het nieuwe onderzoek. Hij hoopt dat dat een opening biedt om alsnog vrijgelaten te worden."

Raadsman Knoops streeft er naar volgende week een nieuw herzieningsverzoek in te dienen bij de Hoge Raad. Ook de familie van Louwes reageerde teleurgesteld op de beslissing van de minister. Door de geruchtenstroom die op gang was gekomen rond de mogelijke vrijlating, kreeg de familie toch weer een sprankje hoop. "Mijn verstand zei dat het eigenlijk niet kon, maar je gaat toch twijfelen. Oh, het zou toch niet, dacht ik regelmatig", zei echtgenote Anneke.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief